Americké automobilky nabízejí svým zaměstnancům peníze i auto, když odejdou

Detroit - Americké automobilky General Motors a Chrysler spouštějí další kolo pobídek pro dobrovolný odchod zaměstnanců. Firmy za něj kromě hotovosti nabízejí rovněž poukázky na nákup nových automobilů. Podniky se tak snaží zredukovat počet pracovních míst i zásoby neprodaných vozů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na své zdroje.

Jeden z odborářů uvedl, že GM nabídne zaměstnancům jako odchodné 20 tisíc dolarů (asi 440 tisíc Kč) v hotovosti a také poukázku na nový automobil v hodnotě 25 tisíc dolarů. Ještě štědřejší bude Chrysler, ten podle jiného zdroje chystá za předčasný odchod do důchodu 50 tisíc dolarů (přes 1,1 mil. korun) a poukázku na nový automobil v hodnotě 25 tisíc dolarů. Pokud se zaměstnanec rozhodne odejít bez nároků na výhody v oblasti zdravotní péče, chystá pro něj Chrysler kromě poukázky dokonce 75 tisíc dolarů.  

Obě automobilky jsou nuceny snižovat mzdové náklady, aby splnily podmínky pro získání vládní úvěrové pomoci v celkové hodnotě 17,4 miliardy dolarů. Podle nich musí firmy do 17. února předložit restrukturalizační plány, jež by měly prokázat jejich životaschopnost a zajistit splacení úvěrů.

Americké automobilky se dostaly do problémů kvůli finanční krizi, která dramaticky snížila prodej automobilů nejen ve Spojených státech, ale i na celém světě. Ve srovnání s dalšími světovými výrobci je situace amerických automobilek horší především proto, že Američané produkují velká auta, jejichž provoz je značně finančně náročný.