Centrální banka prudce snížila vyhlídky slovenské ekonomiky

Bratislava - Podle Národní banky Slovenska letos tamní ekonomika poroste jen o 1,7 až 2,5 procenta. Ještě před měsícem přitom banka oficiálně počítala s růstem až o tři procentní body vyšším, tedy 4,7 procenta. K výraznému zpomalení hospodářského růstu podle NBS přispěje zejména předpokládané oslabení zahraniční poptávky, které se přetaví ve zpomalení růstu mezd a v nárůst nezaměstnanosti, což může utlumit spotřebu domácností. Slovensko by navzdory zhoršeným vyhlídkám mohlo zůstat nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropské unie.

Slovensko, stejně jako řada dalších zemí ve střední Evropě, silně pociťuje dopady hospodářských problémů ve světě. Slováci mají exportně orientovanou ekonomiku, stejně jako například Česká republika. Poptávka na hlavních exportních trzích přitom nyní citelně ochabuje.

Centrální banka svou prognózu upřesní v březnu na základě aktuálních údajů o vývoji ekonomiky. Za loňský rok banka očekává zpomalení hospodářského růstu na 7,5 procenta z rekordních 10,4 procenta v roce 2007. Rychlý odhad výkonu hospodářství v posledním čtvrtletí loňského roku zveřejní statistický úřad příští týden.

MF, EK: růst o 2,4 až 2,7 procenta

Revizi odhadu růstu HDP tento měsíc chystá rovněž slovenské ministerstvo financí. Podle agentury Reuters sníží odhad letošního hospodářského růstu na 2,4 až 2,5 procenta, přestože dosud počítalo s nárůstem o 4,6 procenta.

Slovensku v lednu předpověděla zpomalení i Evropská komise. Ve své zpřesněné makroekonomické prognóze tvrdí, že tempo růstu slovenské ekonomiky zpomalí z 7,1 procenta v roce 2008 na 2,7 procenta v roce letošním. EK však nepočítá s dopady krize kolem dodávek ruského plynu, což růst HDP zřejmě také ovlivní.

Euro na Slovensku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod