Aerolinky SAS mají historickou ztrátu a propustí 3000 lidí

Stockholm - Skandinávské aerolinie SAS loni zaznamenaly nejhorší hospodářský výsledek v historii společnosti, prodělaly totiž 6,3 miliardy švédských korun (přes 16 miliard Kč). Od svých vlastníků, mezi nimiž jsou mimo jiné i švédský, dánský a norský stát, nyní SAS žádá finanční injekci k téměř stejné výši. Podle krizových opatření, která dnes aerolinky zveřejnily, firma při vynucené reorganizaci propustí 3000 lidí a odstaví 14 svých letadel.

Většinu ztrát zaznamenala dceřiná společnost Spanair, které se SAS zbavily už minulý týden za symbolickou cenu. Z 6,3 miliardy prodělal Spanair plných 4,9 miliardy. Za poslední čtvrtletí loňského roku SAS prodělaly 403 milionů švédských korun, zatímco o rok dříve ve stejném období zaznamenaly zisk ve výši 57 milionů SEK.

Claus Sonberg, šéf oddělení komunikace SAS:

„Rok 2008 byl pro letecký průmysl velmi tvrdý. V prvním pololetí ropná a ve druhém finanční krize. To nás velmi poznamenalo.“


Majitelem aerolinek jsou především společně švédský, dánský a norský stát a s nimi pak několik menších soukromých aktérů. Od vlastníků nyní SAS žádá novou finanční injekci ve výši šest miliard SEK (15,8 miliardy Kč).

Po reorganizaci, která se dotkne 9000 zaměstnanců SAS, z nichž třetina bude pro nadbytečnost propuštěna, se společnost hodlá více zaměřit na severskou oblast a na zákazníky létající na služební cesty. Své výdaje chtějí aerolinky zredukovat o čtyři miliardy SEK (10,5 miliardy Kč), k čemuž jim má pomoci i odstavení 14 letadel.

Vydáno pod