Exekutoři mají žně, Češi nezvládají platit dluhy

Praha - Češi kvůli krizi a propouštění přestávají zvládat své dluhy, počet pohledávek předaných k vymáhání v lednu oproti loňsku stoupl o více než 400 procent. Prudký vzestup přitom nastal už od loňského října. Informoval o tom ředitel finančního oddělení společnosti Deredes Aleš Slabý, která je v současnosti největším správcem pohledávek v Česku. Podle něj dolehla finanční krize jak na podnikatele, tak na soukromé osoby.

Drastická situace prý nastala hlavně u nejnižší příjmové skupiny obyvatel, kde není prakticky žádná šance se oddlužit. „Nově přijatý insolvenční zákon je této skupině k ničemu. Nemají prostředky, aby zaplatili žádost na oddlužení a ani na advokáta, který by jim se sepsáním žádostí poradil,“ podotkl Slabý s tím, že insolvenční řízení je veřejnosti nesrozumitelné. 


Lidé tak starší dluhy řeší dalším zadlužováním, což podle Slabého vede do finanční pasti, ze které není snadné se dostat zpět. Pokud jsou dlužníci tlačeni k tomu, aby své pohledávky zaplatili, měli by se obrátit na internetové občanské poradny, kde jim odborníci a právníci poskytnou rady zdarma.