Liberalizace světového obchodu by mohla být dojednaná do konce roku

Praha - Jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO), které se již osmým rokem nedaří kvůli sporům mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi dokončit, by mohla být ještě do konce letošního roku dovedena do úspěšného závěru. Prohlásil to dnes náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa s tím, že by uvolnění obchodu mělo převážit nad ochranářstvím a zabezpečit rozvoj chudším zemím.

Podle Tlapy bude mít současná hospodářská krize na rozvojové země silně negativní vliv, proto je potřeba zabezpečit jejich rozvoj urychleným ukončením jednání o liberalizaci obchodu. Současné kolo jednání se také nazývá „rozvojové“, protože mělo prospět zejména rozvojovým zemím, v nichž mělo pomoci z chudoby více než 100 milionům lidí.

Poslední rozhovory zkrachovaly koncem loňského července především kvůli sporům o omezení zemědělských subvencí a cel v bohatých zemích a o otevření trhů průmyslového zboží a služeb v rozvojovém světě. Rozvojové země kritizují Západ za vysoké dotace svým farmářům, kvůli kterým se asijské a africké země nemohou prosadit na trhu bohatých zemí. Kritici rozvojových zemí zase upozorňují na to, že tyto země samy brání obchodu, protože udržují vysoká cla především na průmyslové výrobky.

Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu:

„Cesta není v tom, že se budou zvyšovat celní bariéry, ale že se spíše dohodneme na snižování těch překážek, byť je to krátkodobě nepopulární.“


Podle mnoha expertů byly hlavními poraženými loňského ženevského fiaska právě rozvojové ekonomiky. Vzhledem k příznivé situaci rekordně vysokých cen potravinářských komodit totiž tehdy promarnily skvělou příležitost k relativně bezbolestnému zrušení zemědělských subvencí bohatého světa.


Zrodí se z krize protekcionismus, nebo liberalizace?

Současná hospodářská krize svádí mnohé státy k zavádění protekcionistických opatření, která jsou pro světový obchod zhoubná. I proto podle Světové banky letos objem světového obchodu poklesne nejvíce za posledních 27 let. Země, které jsou ale na exportu závislé, by však v tomto světle mohly své jednání v rámci WTO přehodnotit. Podle Tlapy by také Evropská unie měla i v době krize nadále pokračovat ve snaze o liberalizaci obchodu a odmítnout protekcionismus. Tlapa tvrdí, že EU potřebuje transparentní a předvídatelnou obchodní politiku.


„Problémem je hlavně současná zpomalující ekonomika. Některé země právě proto budou chránit hlavně svůj trh pomocí různých umělých bariér a sklouzávat k protekcionismu, aby tak zabránily zpomalení svých ekonomik. Ve 30. letech to vedlo ke krizi, která byla ještě horší než ta, která celý proces spustila. Myslím, že bychom se měli z historie poučit a doufám, že české předsednictví je plně odhodláno prosazovat principy volného obchodu a otevřeného trhu,“ řekl pro ČT generální ředitel Evropské komise pro obchod David O´Sullivan.

„Tváří v tvář nejhoršímu hospodářskému poklesu za několik desetiletí je důležité, abychom odmítli výzvy k větší ochraně národních ekonomik a vytváření nových obchodních bariér,“ uvedl. Za další prioritu označil ukončení bilaterální jednání s důležitými partnery, mezi které patří například Jižní Korea.

Jaké naděje dokončení jednání o světovém obchodu skutečně má, se ukáže podle přístupu administrativy nového prezidenta USA Baracka Obamy a podle výsledku voleb v Indii. Lakmusovým papírkem by mohla být už dubnová schůzka G-20 v Londýně.