Republikání navrhují vlastní balíček, snižuje daně a je levnější

Washington - Skupina republikánských senátorů v čele s loňským prezidentským kandidátem Johnem McCainem dnes představila svůj alternativní návrh plánu na oživení ekonomiky z hluboké recese. Proti plánu vlády prezidenta Baracka Obamy v sumě přes 800 miliard dolarů je jeho objem jen 445 miliard dolarů (9,8 bilionu korun) a je ze zhruba poloviny založen na snížení daní.

Republikánský balíček navrhuje snížit na jeden rok daň z firemních zisků ze 35 na 25 procent a dočasně výrazně snížit i sazby daně z příjmů a daň odváděnou za zaměstnance. Těm, kdo chtějí koupit dům, nabízí daňový kredit buď 15 tisíc dolarů (330 tisíc Kč) nebo deset procent z kupní ceny. Z dodatečných výdajů je jednou z největších položek 65 miliard dolarů pro americké státy na výstavbu silnic a mostů.

Minulý týden Sněmovna reprezentantů schválila svou verzi stimulačního plánu za 819 miliard a o své verzí v objemu téměř 900 miliard dolarů nyní jedná Senát. Republikáni si stěžují, že navzdory Obamovým slibům o oboustranné dohodě s nimi vládnoucí demokraté dosud o plánu vůbec nejednali.

Obě strany se v zásadě shodují na nutnosti přijmout fiskální stimulační plán pro nastartování ekonomiky, která v posledním čtvrtletí klesla nejhlouběji za zhruba čtvrt století. Kritici však považují dosavadní přijatou verzi za silně kontroverzní, protože namísto programů, které by ekonomiku skutečně stimulovaly, financuje dlouhodobé politické a sociální cíle demokratů se sporným ekonomickým dopadem.