Polsko chystá kvůli krizi velké škrty v rozpočtu

Varšava - Globální hospodářská a finanční krize hýbe světem a dolehla už i na Polsko. Zatímco většina zemí se snaží své ekonomiky povzbudit rozpočtovými impulzy, polský kabinet se rozhodl jít proti proudu. Kvůli razantnímu snížení odhadů růstu ekonomiky pro letošní rok se shodl na tom, že je třeba přiškrtit rozpočtové výdaje tak, aby nedošlo k nekontrolovanému nárůstu deficitu. Ušetřit chce 19,7 miliardy zlotých (v přepočtu asi 125 miliard korun). Ekonomové krok vlády oceňují, ale zároveň upozorňují, že by úspory měly být ještě o polovinu vyšší.

Ještě před nedávnem počítalo Polsko pro letošek s téměř pětiprocentním růstem. Nyní je však nad míru jasné, že tak rychle ekonomika expandovat nebude, a to se promítne i do příjmů státního rozpočtu. Proto se polská vláda rozhodla šetřit. „Jednotlivá ministerstva připraví úsporný plán, tak aby byl udržen rozpočtový deficit na plánované úrovni (18,2 miliardy zlotých) při ekonomickém růstu 1,9 procenta a průměrné roční inflaci 1,7 procenta,“ oznámil ministr financí Jacek Rostowski.

Úsporný plán se dotkne celé řady oblastí. Méně peněz dostanou policisté, škrty se dotknou rovněž zdravotnictví a politiky. Zdá se, že polské politické strany by letos ze státního rozpočtu nemusely dostat vůbec nic. Kabinet také počítá s výrazným omezením, nebo dokonce úplným zastavením zahraničních vojenských misí, které nyní působí v Čadu, Libanonu, na Golanských výšinách a na Balkáně.

Zatímco ekonomové opatření vlády vítají, opozici se plán nelíbí. Prý přišel příliš pozdě, a navíc jsou navržené kroky pro zastavení bujení krize nedostačující.

Propad hospodářského růstu postihl celý svět. Východiska z krize jsou však různá. Zatímco Polsko, ale také například Maďarsko či Rumunsko, chtějí dbát na rozpočtovou disciplínu a příliš se nezadlužovat, aby neodradily zahraniční investory, USA, Německo a Japonsko sází na zcela opačný plán. Své ekonomiky chtějí vytáhnout z recese masivním zvyšováním veřejných výdajů, a to i za cenu prudkého nárůstu schodku veřejných rozpočtů.

Vydáno pod