Energetická burza získala licenci na trh s komoditními deriváty

Praha - Energetická burza Praha získala od České národní banky licenci na provoz trhu s komoditními deriváty. Licence burze umožní otevřít brány většímu počtu obchodníků než dosud. "Trh se tak prakticky otevře pro širokou veřejnost a bude moci sloužit společnostem i jako prostředek pro efektivní zajištění vůči pohybu cen elektrické energie," uvedl předseda burzovní komory Energetické burzy Praha Petr Koblic.

Licence má platnost v celé Evropské unii. Pražská energetická burza tak prý bude moci řešit další expanzi v celém regionu střední a východní Evropy. Současně s udělením licence energetické burze byla rovněž rozšířena licence společnosti Univyc, která provozuje vypořádací systém pro všechny obchody uzavřené na energetické burze.

Komoditní deriváty, se kterými se na burze pravidelně obchoduje, považuje novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu nově za investiční nástroje. Každý subjekt spravující trh s těmito nástroji podléhá dozoru centrální banky a musí mít od ČNB licenci. 

Energetická burza Praha zahájila svoji činnost v červenci 2007. Pro svých 29 účastníků zprostředkovává obchodování s elektrickou energií na trhu v České republice a na Slovensku. Od 1. března bude derivátové produkty nabízet také na maďarském trhu.