Vládní recept na krizi: Navýšení kapitálu České exportní banky o dvě miliardy

Praha - Jedním z plánovaných kroků ministerstva financí v boji s hospodářsku krizí je navýšení základního kapitálu České exportní banky až o dvě miliardy, uvedl náměstek Ivan Fuksa. První fáze proběhne ještě letos, kdy půjde o miliardové navýšení - to by mělo podpořit projekty v hodnotě kolem 25 miliard.

„V prvním kole se navrhuje částka 650 milionů korun z rozpočtu. Dalších 300 milionů by mělo zvýšit kapitál v dalších měsících,“ doplnil Fuksa. Druhá miliarda je prý k dispozici, ještě ale není jasné, zda bude využita letos, státní rozpočet s tím nicméně počítá.

Dalším protikrizovým opatřením má být zvýšení pojistného krytí u EGAPu, a to u všech typů pojištění vývozních úvěrů až na 99 procent. Malé a střední podniky v oblasti průmyslu a stavebnictví pak také mohou žádat o úvěry od Českomoravské záruční a rozvojové banky, na ty je připraveno 1,1 miliardy. 

Vláda chce ucelený návrh protikrizových opatření představit ještě na současné schůzi sněmovny. Opatření se podle ministra financí Miroslava Kalouska zaměří hlavně na udržení zaměstnanosti a zpřístupnění úvěrů pro malé a střední podniky. 

Česká exportní banka loni poskytla českým vývozcům, investorům a jejich zahraničním obchodním partnerům úvěry a záruky v hodnotě 20,5 miliardy korun, což je o 500 milionů korun více než v roce 2007.     

Vydáno pod