Obama ohlídá platy amerických manažerů

Washington - Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy chce důsledně omezovat výši platů manažerů finančních společností, které dostávají státní pomoc. Obamův plán předpokládá, že by plat vedoucích pracovníků takových firem neměl překročit 500 tisíc dolarů ročně (zhruba 921 tisíc korun měsíčně).

„Jestliže vám pomáhají daňoví poplatníci, pak máte určitou zodpovědnost a nemůžete si žít na vysoké noze,“ řekl Obama v rozhovoru pro televizní stanici NBC.

Smyslem plánu je zpřísnit postoj vůči finančním společnostem na Wall Street, které se loni dostaly do existenčních problémů, z nichž je musel vytáhnout stát. Navrhované opatření má mimo jiné zabránit tomu, aby si šéfové těchto firem státní pomoc rozdělili na prémiích nebo ji použili na výplatu dividend.

Skulinka v plánu ale zřejmě bude

I přes přísnou regulaci se manažeři přece jen budou moci v některých případech k pohádkově vysokým platům dostat. Tvrdí to zdroj blízký americké vládě. Pokud bude chtít některá z firem využívající státní pomoci chtít rozdat svým šéfům více peněz než půl milionu dolarů ročně, bude tak moci učinit ve formě akcií. Ty ale nebude možné prodat dříve, než firma poskytnutou pomoc vrátí.

Vyšší platy budou moci mít také vedení těch finančních institucí, kterým stát pomáhá zvýšit kapitál, jinak jsou ovšem zdravé. Tyto společnosti ale budou muset návrh na výši platů nejprve zveřejnit a předložit akcionářům ke schválení.