Developeři lákají ke koupi bytů, nabízejí i auta zdarma

Praha - Světová finanční krize, která má kořeny na americkém realitním trhu, už zasáhla i ten český. Byty už kupují jen ti, kteří je nutně potřebují. Poptávka po bytech slábne i přes jejich klesající ceny. Developeři proto lákají nové klienty na nezvyklé bonusy - ke koupi bytu nabízejí zdarma auto nebo kuchyňskou linku.

Do plánů developerských společností nečekaně rázně zasáhla finanční krize, a projekty se proto odkládají. „Připravujeme si ty projekty tak, aby byly ve stádiu, že je můžeme zahájit, spustit v momentě, kdy k tomu bude na trhu příznivá situace,“ říká finanční ředitel holdingu FINEP Štěpán Havlas.

Zabránit pádu cen se však developerům podle všeho nedaří. Podle statistik klesly za poslední tři měsíce ceny pražských bytů téměř o dvě procenta. Realitní kanceláře udávají ještě větší propad, až do deseti procent. „To snížení se pohybovalo v řádu dvou až pěti tisíc za metr čtvereční,“ upřesňuje ředitelka prodeje a marketingu společnosti Skanska Naděžda Ptáčková.

Viceprezident Asociace realitních kanceláří ČR Ivan Žikeš tvrdí, že nůžky mezi skutečnou hodnotou nemovitostí a cenou nemovitostí byly dříve velmi otevřené a nyní tato cenová bublina splaskla.


Developeři se však s nižšími prodeji nechtějí smířit, a proto přidávají k bytům také lukrativní bonusy. Ke klíčkům od bytu proto může kupec dostat ještě jedny - od auta. Mezi další bonusy patří také až rok splácení úvěru na byt zdarma.

Právě úvěry nyní přidělávají developerům starosti. Banky totiž zpřísnily podmínky jejich poskytování, chtějí mít předem jistotu, že už developeři prodali 30 až 40 procent bytů.

„Ztížený přístup k hypotékám a úvěrům má vliv na výstavbu i poptávku menších bytů,“

ředitel Mexx Reality Josef Šinágl

Naděžda Ptáčková
Zdroj: ČT24