Náchod zřejmě prodá pivovar za 150 milionů, vyšší nabídku město odmítlo

Náchod - Rada města Náchod v úterý doporučila prodat 100 procent akcií Pivovaru Náchod liberecké společnosti LIF, která už vlastní pivovary Svijany a Rohozec. Nabídku v hodnotě 150 milionů korun by v závěru února mělo projednat zastupitelstvo. Přestože nabídka konkurenčního Pivovaru Holba byla ještě o 35 milionů vyšší a o koupi třináctého největšího výrobce piva v Česku se ucházel ještě podnikatel Pavel Bojanovský, komise však jejich nabídky pro nesplnění podmínek vyřadila.

Společnost LIF byla vážným zájemcem o náchodský pivovar již delší dobu. „Chceme udělat z náchodského piva Primátor regionální značku číslo jedna po velkých hráčích,“ řekl už dříve předseda představenstva firmy LIF Miroslav Kučera.

Nejvyšší nabídku, 185 milionů korun, v soutěži učinil hanušovický Pivovar Holba. V závěru ledna Pivovar Holba zaslal náchodským zastupitelům dopis, v němž vyjádřil pochybnosti o spravedlivém a transparentním průběhu soutěže. Tvrdí, že všechny podmínky soutěže splnil. Podle komise však nabídka Holby neobsahovala ve třech bodech požadované údaje, a nesplnila tak podmínky výběrového řízení.

Holba údajně jednoznačně neprokázala, že má zajištěny dostatečné zdroje financování na koupi. Dále nedoložila, že má vlastní kapitál vyšší, než je základní kapitál Pivovaru Náchod. Holbou nabídnutá cena pak prý byla uvedena s dalšími podmínkami neslučitelnými s podmínkami soutěže.

Pochybnosti nad soutěží vyjádřili náchodští opoziční sociální demokraté. „Postup města, kdy je vše utajováno, se nám nelíbí. Máme pochybnosti o důvodech vyřazení Holby. Pivovar by se měl prodat za co nejvyšší cenu,“ řekl dříve zastupitel Mirek Brát (ČSSD).

Město: Soutěž je transparentní 

Město jako odpověď na Brátovy výtky dnes zveřejnilo prohlášení, v němž dosavadní průběh výběru nového vlastníka pivovaru a soutěže popsalo. Soutěž vedení města označilo za transparentní. Vypsalo ji v polovině prosince, obálky komise otevřela 20. ledna.

Za pivovar chtělo město v soutěži nejméně 150 milionů korun. Vedle minimální ceny si město dalo řadu dalších podmínek. Zájemcem například musel být subjekt, který podniká na trhu s pivem nejméně pět let. Výrobu a značku Primátor musí nový vlastník zachovat po dobu nejméně pěti let, jinak zaplatí sankci 50 milionů korun. Kupec musí městu zajistit jedno místo v představenstvu i v dozorčí radě pivovaru.