Brusel varuje Francii před protekcionismem při pomoci automobilkám

Brusel - Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová dnes varovala Francii před protekcionistickými opatřeními při plánované pomoci automobilovému průmyslu. Požadavek, aby automobilky výměnou za státní podporu kupovaly pouze francouzské součástky, by podle ní byl v rozporu s právem EU.

"Nebylo by v zájmu Francie, francouzského automobilového průmyslu ani
žádného členského státu vidět obnovu protekcionismu v Evropě," řekla
eurokomisařka po setkání s francouzským státním tajemníkem pro průmysl Lucem Chatelem. „Vztyčování bariér uvnitř Evropy nemůže být cestou z této krize,“ dodala.
   
Francouzský premiér François Fillon minulý měsíc uvedl, že vláda může
poskytnout na podporu domácího automobilového sektoru až šest miliard eur (170 miliard Kč) s tím, že automobilky budou muset ve Francii zachovat pracovní místa.
   
Francouzské automobilky Renault i PSA Peugeot-Citroën kvůli propadu poptávky zavírají továrny a propouštějí. Stěžují si také na obtížné získávání úvěrů. Francouzská vláda v reakci na krizi již zareagovala nabídkou bonusu 1000 eur pro Francouze, kteří prodají starý vůzu a koupí si nový s nižšími emisemi.

Prodej aut v Evropě se v loňském roce podle automobilové asociace ACEA snížil o 7,8 procenta, což byl nejprudší propad za 15 let. Výzkumná firma J.D. Power and Associates tento měsíc předpověděla, že v letošním roce by se měl prodej automobilů v Evropě snížit o 14,9 procenta.

Vydáno pod