Miliarda z rozpočtu pro zemědělce se líbí i poslancům

Praha - Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh na přesun jedné miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu na dorovnání části přímých plateb zemědělcům. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) pocházejí tyto peníze z příjmů fondu za prodej půdy farmářům. Ministr požádal o zkrácení lhůt k projednání na nejkratší možnou dobu a poslanci tento návrh schválili. Poslaneckou novelu zákona o pozemkovém fondu navíc nevadí ani jedné parlamentní politické straně. Se změnou pozemkového zákona bude ale nutné změnit i text zákona o zemědělství.

Jedno z opatření vlády vůči krizi, převod dvou miliard korun do rozpočtu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu na podporu investičních i provozních úvěrů, je zatím nefunkční. Zákon o zemědělství v současné podobě totiž neumožňuje Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu podporovat provozní úvěry. Prostředky by měli zemědělci čerpat právě z tohoto fondu.

Čeští zemědělci požadují navýšení přímých plateb na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Německu, Rakousku či Francii. Podle předkladatelů, by si to vyžádalo dohromady asi 2,6 miliardy korun. Jednu miliardu již vláda uvolnila z rezervních fondů ministerstva zemědělství a vládní rozpočtové rezervy. Další peníze by mohly být uvolněny z nevyčerpaných peněz v rezervních fondech ministerstva zemědělství.

Vydáno pod