Tuzemské pekárny znovu dostaly milionovou pokutu za kartel

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes znovu rozhodl o uložení pokuty 52,8 milionu korun za kartel pekárenských firem Delta pekárny, Penam a Odkolek. Původní rozhodnutí úřadu ze srpna 2006 zrušil Krajský soud v Brně a Nejvyšší správní soud. V novém rozhodnutí ÚOHS podle svého předsedy Martina Peciny upřesnil, které jednání pekárenských společností považuje za nezákonné.

Pekárenské společnosti se podle antimonopolního úřadu nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva a chleba svým odběratelům.

„Sladěný postup umožnil uvedeným soutěžitelům dosáhnout lepší vyjednávací pozice vůči odběratelům, než kdyby každý z nich postupoval na trhu zcela samostatně. Bez uvedeného protisoutěžního jednání by nemuselo dojít ke zvýšení cen pekárenských výrobků v tak krátkém časovém období, a to plošně u všech obchodních řetězců. Uvedeným jednáním nebylo shledáno samotné zdražení pečiva, ale společný postup pekárenských společností vůči odběratelům při zvýšení cen,“ vysvětlil Pecina.

Pokuty pekárnám:

Delta pekárny   24,8 mil.
Odkolek           14,8 mil.
Penam             13,2 mil.

Společnostem krom uložení pokut úřad rovněž podobné jednání do budoucnosti zakázal. Firmy dostaly pokutu za kartelové dohody v roce 2003. ÚOHS je tehdy podezříval, že se po sedmileté stagnaci cen domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Rozsudek později zrušily soudy a ÚOHS původní pokutu 120 milionů korun snížil na 52,8 milionu korun.

Všechny tři pekárenské společnosti vykazují tržby v řádu miliard korun. Delta a Odkolek mají od roku 2006 společné majitele, patří do skupiny United Bakeries. Pekárny Penam patří společnosti Agrofert Holding a ovládají asi desetinu českého trhu s pečivem.