Nezaměstnaným pomohou internetové servery i úřad práce

Praha - Ztráta zaměstnání je nepříjemnou skutečností, se kterou se v době hospodářské krize musí vyrovnat mnoho lidí. Není však nutné panikařit, daleko lepší reakcí je snaha dobře si zvolit nejkratší cestu k novému vhodnému zaměstnání. První kroky čerstvě nezaměstnaného by měly vést na místní úřad práce, ale neměl by zanedbat ani vlastní iniciativu, která jeho šanci nalézt nové místo nepoměrně zvýší.

Evidence na úřadu práce není povinná, nabízí však jistotu v podobě zdravotního pojištění či zápočtu doby nezaměstnanosti pro nárok na důchod. Práceschopný uchazeč by se měl zaregistrovat do tří dnů od skončení pracovního poměru, aby evidence navázala přímo na pracovní poměr. Pokud byl za poslední tři roky alespoň 12 měsíců plátcem pojištění, přísluší mu minimálně v následujících 6 měsících podpora ve výši alespoň 45 procent posledního průměrného platu.

Oficiální cesta k novému zaměstnání však může být trnitá, úřady práce totiž mohou nabízet jen tzv. vhodná zaměstnání a navíc jen ta, která firmy nahlásí na úřady práce. Vhodné proto je shánět zaměstnání také na vlastní pěst. Krom osobních kontaktů a novinových inzerátů je efektivní především hledání práce na internetu.

Internet může otevřít dveře na pracovní trh EU

Na internetu si nezaměstnaný může rozšířit obzory, co se týče pracovního trhu. Při pečlivě vytvořeném profilu a vyplnění všech charakteristik je velká šance, že uchazeči systém nabídne odpovídající zaměstnání blízko jeho bydliště. Dnešní pracovní servery umějí vyhledávat pracovní nabídky také v rámci Evropské unie. Databáze volných pracovních míst je k dispozici také na webu úřadů práce.

„Je spousta společností, které nabírají,“ vidí situaci optimisticky Jaroslav Macnar z pracovního serveru Monster. Upozorňuje, že záleží na samotném nezaměstnaném, zda je ochotný jít za prací dál od svého bydliště a učit se novým věcem.

Kdo se nechce stěhovat, měl by rychle vzít i horší práci

Právě v mobilitě pracovní síly má Česká republika velké rezervy. „Nejsme tak flexibilní, jako jsou mnozí zahraniční pracovníci. Češi obecně nemají energii a chuť stěhovat se nebo nemají tu správnou motivaci,“ míní Katarína Smrčeková z PricewaterhouseCoopers.

Personalisté doporučují, aby se nezaměstnaní nezbavili pracovních návyků a věnovali se hledání práce stejně dlouho jako bývalé práci, tedy aspoň 8 hodin denně. Čas je pro lidi bez práce klíčový, je proto lepší, když člověk vezme za vděk alespoň nějakou prací, která přibližně odpovídá jeho specializaci. „Čím déle zůstává člověk doma, tím jeho hodnota na trhu práce klesá,“ upozorňuje ředitelka poradenské firmy Mercury Group Alice Hamidová.