Langer chce přivřít dveře zahraničním dělníkům

Ministerstvo vnitra navrhlo vládě nová opatření týkající se zahraničních dělníků pobývajícím na území Česka. Mnozí z nich totiž v souvislosti s hospodářským zpomalením ztratili nebo v brzké budoucnosti ztratí práci a nyní hrozí, že se zapojí do zločineckých struktur. Podle opozice měl plán přijít dřív.

„Na jedné straně chceme omezit udělování dlouhodobých víz, za druhé chceme zpřísnit podmínky pro činnost zaměstnavatelských agentur a za třetí chceme pomoci těm lidem, kteří se ocitnou bez práce,“ shrnul cíle plánu ministr vnitra Ivan Langer.

Už teď jsou na našem území stovky zahraničních dělníků, zejména Mongolů a Vietnamců, kteří ztratili práci. Během prvního čtvrtletí přibude dalších 12 tisíc nezaměstnaných cizinců a jejich počet bude nadále narůstat. Podle ministerstva se až 80 procent z nich bude snažit na českém území zůstat, 10 - 15 procent může pak pohltit podsvětí. Proto mezi cíle ministerstva patří i motivace cizinců k dobrovolnému návratu do vlasti v podobě letenky zdarma a příspěvku ve výši 500 eur.

Opozice plán vítá s tím, že měl přijít dřív. Podle Jeronýma Tejce, poslance výboru pro bezpečnost za ČSSD, musí dále „dojít k přehodnocení určitých kroků, které sem přivádějí zejména nekvalifikovanou pracovní sílu.“

Dobrovolný návrat by mohlo využít až 2000 cizinců, stát to přijde na 55 milionů korun. Tyto náklady by v budoucnu měly přejít na pracovní agentury. „Jsou to náklady, se kterými nikdo nepočítal a agentury se podle toho budou muset zachovat a počítat ve svých kalkulacích už při náboru těch lidí,“ říká k záměru ministerstva Luboš Rejchrt, prezident asociace poskytovatelů.


Vláda bude o situaci nezaměstnaných cizinců jednat příští pondělí. Ministerstvo vnitra navrhuje, aby opatření vstoupila v platnost co nejdříve, tedy během několika týdnů.

Vietnamci i Mongolové dlouhodobě patří mezi nejpočetněji zastoupené skupiny cizinců v České republice. Podle Českého statistického úřadu na našem území koncem roku 2008 žilo přes 60 tisíc Vietnamců a více než 8 500 Mongolů.

Krizový plán ministerstva vnitra
Zdroj: ČT24