Dluh elektrosítě Eldorádo vůči PPF vyřeší majetkové převzetí

Moskva - Česká finanční skupina PPF se dohodla s ruským podnikatelem Igorem Jakovlevem na převzetí kontrolního podílu v největší ruské maloobchodní síti bílé techniky Eldorado. Skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera už má pro transakci i nezbytný souhlas ruského antimonopolního úřadu (FAS).

„Memorandum o porozumění vymezuje podíl skupiny PPF ve společném podniku na 50 procent plus jedna akcie,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin. PPF podle něj plánuje do kapitálu firmy převést značnou část mimořádného úvěru, který skupina Eldoradu v minulosti poskytla.

Podle dnešního vydání listu Vedomosti dosavadní majitel Eldorada Igor Jakovlev transakcí urovná své dluhy vůči PPF, jejichž přesnou výši však nyní neprozradil, podle listu se na akcie přemění dluh ve výši přibližně 400 milionů dolarů (8,6 miliardy Kč).

Podle Vedomostí se transakce má uskutečnit ve třech etapách. Nejprve se vlastníkem Eldorada má stát kyperská společnost Eastern Holding, kterou pak koupí další kyperská firma Fasipero, a ve třetí etapě se majitelem 50 procent a jedné akcie této kyperské firmy přes další kyperskou společnost Tromson stane PPF. Vše už schválil antimonopolní úřad FAS, podle jehož představitele Timofěje Nižegorodceva se v žádosti PPF zmiňuje i možnost prodeje podílu v Eldoradu společnosti Generali Financial Holding FSP.

Eldorado je v Rusku klíčovým partnerem splátkové firmy Home Credit & Finance Bank ze skupiny PPF. Loňský obrat řetězce se pohyboval kolem pěti miliard dolarů. Právě tuto „zdravou část“ firmy s 1300 prodejnami bílé techniky v Rusku a na Ukrajině by PPF měla získat.