Rusko chce trestat zbrojení Gruzie, Češi nevědí, co to znamená

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vydal v polovině ledna dekret s tříletou platností, podle něhož může Rusko ukončit vojensko-ekonomickou spolupráci se zeměmi dovážejícími zbraně do Gruzie. To by se mohlo výrazně dotknout i Česka, které je dodavatelem výzbroje pro tamní armádu. Jenom mezi lety 2006 a 2007 vzrostl český export do této země na dvojnásobek. Znění Medveděvova opatření je ale dost vágní.

„Dekret je velmi obecný, dá se vyložit tak, že pokud některá firma doveze zbraně nebo materiál dvojího užití do Gruzie, může od Ruska následovat sankce. Otázka je, zda vůči firmě, celému zbrojnímu průmyslu, nebo celé zemi,“ popsal prezident Asociace zbrojního průmyslu Jiří Hynek. „Z hlediska řádného práva zatím pro české zbrojaře neexistují omezení na licence do Gruzie,“ dodal.

Parlament chystá novelu zbrojního zákona

Ke změně v českém zbrojním průmyslu nakročila Poslanecká sněmovna v ČR. Obchodování s vojenským materiálem se zeměmi EU by se mohlo v budoucnu zjednodušit. Sněmovna dnes předala svým výborům pro obranu a bezpečnost k dalšímu projednávání návrh novely, která pravidla obchodu upravuje. Norma zavádí takzvané eurolicence a snižuje počet dokladů, které musejí obchodníci předkládat. „I při zjednodušení administrativy se nezbavujeme bezpečnostních pojistek. Tak obchod s vojenským materiálem zůstává pod kontrolou našeho státu,“ uvedl poslanec za ODS Jiří Čepelka. V Česku má podle zprávy k zákonu nyní povolení k obchodování s vojenským materiálem asi 155 firem.