Ceny letenek jsou extrémně nízké, cestovní ruch přesto uvadá

Praha - Počet prodaných zájezdů bude letos stagnovat nebo zaznamená pokles, a to nejen v České republice. Ceny zájezdů a letenek jsou v současné době na historických minimech, ale doba zpátečních letenek do New Yorku za 10 tisíc korun už pomalu končí. Cestovní kanceláře se už přizpůsobují snížené poptávce a nebudou muset své nasmlouvané zájezdy prodávat se slevou. Přes současné nízké ceny celý sektor cestovního ruchu spíše klesá.

Podle tiskového mluvčího Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamury bude letos prodej zájezdů v Česku spíše stagnovat. Analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek však předpokládá, že výjezdy českých turistů letos meziročně poklesnou o 12 až 15 procent. Do Čech by podle něj naopak mělo přijet o 8 až 10 procent méně turistů než loni.

„Cestovní ruch prochází určitou krizí, a to nejenom u nás, ale celosvětově,“ říká Beránek. Proti poklesu cestovního ruchu nepomáhají ani extrémně levné ceny letenek. Ty jsou podle Okamury způsobené tím, že si cestovní kanceláře a letecké společnosti nasmlouvaly více kapacit, než jsou nyní v době krize schopné prodat. Od května už by ceny letenek měly opět růst, protože se už společnosti krizové situaci přizpůsobí.

Do budoucna podle Beránka dojde ke zdražení zájezdů o 15 až 20 procent, jak už některé velké cestovní kanceláře signalizovaly. Zdražit mohou dokonce také už zakoupené zájezdy, ovšem pouze za splnění tří podmínek - musí zdražit doprava, musejí vzrůst poplatky a musí dojít ke změně kurzu koruny o více než deset procent. „Tento stav v současné době nastal, protože naprostá většina cestovních kanceláří nasmlouvávala loni v letním období,“ upozorňuje Beránek. Tomio Okamura však zdražování už prodaných zájezdů nepředpokládá. „To si všechny cestovní kanceláře uvědomují, že je absolutně nejkrajnější řešení,“ říká.

Jaromír Beránek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod