Ekonomická rada sepsala své návrhy, nepodpořila šrotovné ani daňové prázdniny

Praha - Národní ekonomická rada vlády (NERV) sepsala 34 prodiskutovaných návrhů opatření na boj proti ekonomické krizi, které dosud prezentovala pouze ústně, a předala je premiérovi Mirku Topolánkovi. Mezi radami nechybí zavedení slev na sociální pojištění a zrychlených odpisů, NERV naopak nedoporučil šrotovné nebo daňové prázdniny.

Písemný výstup ekonomické rady představuje 7 priorit a 34 konkrétních bodů, které by měly pomoci oslabené české ekonomice. Vláda se má soustředit na podporu soukromých investic, zaměstnanosti, infrastruktury, ale také úpravu insolvenčního zákona, podporu exportu, vzdělávání a výzkumu. NERV klade důraz především na úlevy zaměstnavatelům, například pomocí snížení mzdových nákladů na sociálním pojištění a zrychlených odpisů.

Slevy na sociálním pojištění by se měly týkat především lidí s nižšími platy. „Na úrovni minimální mzdy by ta sleva tvořila zhruba 700 korun měsíčně, potom by postupně klesala, až by se na úrovni zhruba 30 tisícové mzdy blížila nule,“ popisuje podobu slev ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Nižší sociální pojistné by firmám snížilo náklady a nemusely by tak své zaměstnance propouštět. To by firmám snížilo náklady, a tak by své lidi nemusely propouštět. Stát by sice přišel o 18 miliard, ale podle ministra Nečase by ulevil osmdesáti procentům pracujících a ušetřil na případné podpoře v nezaměstnanosti.

Vláda bude o návrzích své ekonomické rady jednat nejdříve v pondělí, jednotlivé návrhy přitom mohou ministři upravit. Například ministr průmyslu a obchodu Martin Říman prosazuje šrotovné a daňové prázdniny, přestože se do 34 vybraných návrhů nedostaly. Říman tvrdí, že pomoc potřebují především drobní živnostníci.

Protikrizová opatření však mají omezení v rozpočtu. Při pesimistické variantě by letos ekonomika poklesla o 2 procenta a podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty by potom byla překročena hranice 100miliardového deficitu, a to i při zapojení rezervních fondů ve výši 31 miliard. Bez podpůrných kroků vlády by podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance byl schodek dokonce 130 miliard korun.

Priority podle NERV
Zdroj: ČT24