Nezaměstnanost v Číně: Tisíce čerstvých absolventů hledaly práci na veletrhu

Peking - Čínská vláda bojuje s dramaticky rostoucí nezaměstnaností. Jen za posledních několik měsíců se ocitlo bez práce zhruba 20 milionů Číňanů, kteří se v uplynulých letech přestěhovali s vidinou blahobytu z venkova do měst. Počet nezaměstnaných nyní po pětiletém poklesu roste i ve velkých městech počet. Na Národním zemědělském výstavišti v Pekingu proto proběhl veletrh práce. Zájemců o lístky, které stály na místní poměry vysokých v přepočtu 25 korun, bylo mnoho.

Zaměstnance přišlo na veletrh hledat tři sta firem, které v jeden den nabízely čtyři tisíce pracovních míst. Podle organizátorů se ve čtvrtek a pátek akce zůčastnilo přes šedesát tisíc uchazečů, většinou absolventů vysokých škol. Těch loni bez práce zůstalo přes milion, letos z univerzit vyjde dalších šest milionů absolventů, kteří budou shánět práci.

Lidé vidí ve veletru příležitost, a to jak potenciální zaměstnanci, tak zaměstnavatelé. „Práci hledá tolik lidí, že můžeme být při náboru pracovníků náročnější než vloni," pochvaluje si manažer realitní kanceláře Čang I.

Situace na čínském trhu práce se však zřejmě bude dále vyhrocovat. V čínském tisku se oběvují varování, že počet nezaměstnaných může v příštích měsících dosáhnout padesáti miliónů.

Vydáno pod