Americký Senát se shodl na návrhu opatření na podporu ekonomiky

Washington - Američtí senátoři se dohodli na stimulačních opatřeních na podporu ekonomiky. Místo původních devíti set miliard dolarů ale demokraté odsouhlasili jen 780 miliard, aby měl návrh šanci i u republikánské části Senátu. Hlasovat by se o návrhu mělo v úterý. Balíček opatření, který navrhl tým prezidenta Baracka Obamy, předpokládá rozsáhlé daňové úlevy a státní výdaje. Cílem je vytvořit do příštího roku až 3 miliony pracovních míst.

Pokud se obě komory Kongresu dohodnou, mohl by prezident návrh podepsat do 16. února. „Jsme rádi, že se ten proces pohnul a že jsme blíž tomu, abychom Američanům dali plán na vytvoření milionů pracovních příležitostí, aby se lidé mohli vrátit do práce,“ reagoval na zprávu o dohodě v Senátu mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Americká ekonomika je největší na světě a pokud se jí dostane pomoci, mohou tím Američané významně přispět ke zlepšení stavu globální ekonomiky. Její růst letos podle prognóz výrazně zpomalí.

Obama v pátek jmenoval členy svého nového poradního výboru pro oživení ekonomiky. Při té příležitosti upozornil na rychlý úbytek pracovních míst a připomněl tak senátorům, že je třeba o návrhu jednat rychle. Původním plánem Obamy je vynaložit na podporu ekonomiky 825 miliard dolarů.

V úterý se bude hlasovat o částce až 827 miliard dolarů

Sněmovna návrh minulý týden schválila ve výši 819 miliard dolarů, senátní verze mluví o částce 780 miliard dolarů. Senátní návrh nicméně počítá se zvýšením výdajů o dalších až 47 miliard dolarů, kterými chce podpořit prodej domů a automobilů. Celková částka, o které bude Senát v úterý hlasovat, se tedy může vyšplhat až na 827 miliard dolarů.

Senát se na podobě stimulačních opatření dohodl v den, kdy ministerstvo práce uvedlo, že americká ekonomika v lednu ztratila asi 598 tisíc pracovních míst, nejvíce od konce roku 1974. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 7,6 procenta.