Největším protivníkem Česka v boji s krizí je Sarkozyho protekcionismus

Praha - Pokud chce Česká republika ve zdraví přežít světovou hospodářskou a finanční krizi, musí zabránit nárůstu protekcionismu v Evropě, myslí si prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Míl. Reagoval tak na ostré výpady francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho proti továrně TPCA v Kolíně, která mimo jiné vyrábí automobily typické francouzské značky Peugeot.

„My musíme především odstraňovat příčiny problému, které leží za našimi hranicemi,“ řekl Míl v dnešních Otázkách Václava Moravce. „Jestli dneska nezastavíme to, co říká pan Sarkozy, jestli se prostě neozveme a necháme prostor k takovýmhle řekněme hloupým výrokům, tak ony se stanou časem legitimní a tu situaci budou zhoršovat,“ upozornil.

Česká republika by měla podle něj důsledně dbát na dodržování priorit svého předsednictví a aktivně prosazovat myšlenku otevřené Evropy bez bariér.

Výroky prezidenta Sarkozyho na adresu Česka:

„Když se postaví továrna Renaultu v Indii, aby se Renaulty prodávaly Indům, to se dá omluvit. Ale aby se postavila továrna určitého výrobce, aniž bych citoval jeho jméno, v Česku a aby se prodávala ta auta ve Francii, to už nemá ospravedlnění.“

„Pokud dáme peníze automobilovému průmyslu, aby se restrukturalizoval, není to proto, abychom se dozvěděli, že nová továrna se přemístí do Česka nebo jinam.“


Tůma souhlasí s Mílem: Krizi zhoršuje dění za hranicemi

S Mílovými názory souhlasí i guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma. Potvrzuje, že pokud se krize bude ještě nadále zhoršovat, budou za tím stát příčiny přicházející ze zahraničí. „My nejsme schopni vykompenzovat propad zahraniční poptávky žádným opatřením,“ uvádí příklad Tůma. To nejhorší přitom Českou republiku teprve čeká.


Prvotní bujení finanční krize podle Tůmy potvrdilo, že České banky stojí na silných základech, protože je otřesy finančního sektoru příliš nepoškodily. Teď ČR čeká další zkouška - propad světového hospodářství. Největší náraz Tůma očekává koncem letošního, potažmo počátkem příštího roku.

„My máme za to, že bychom i tu druhou fázi krize měli být schopni ustát. Ale to, že si to česká ekonomika samozřejmě odskáče taky, že neporoste těmi tempy, na jaké jsme byli zvyklí, je evidentní,“ upozornil guvernér ČNB.

  • Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/575/57431.jpg
  • Růst české ekonomiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/66941.jpg