Topolánek: Pokles ekonomiky může být až dvouprocentní

Praha - Premiér Mirek Topolánek připustil, že vláda v letošním roce počítá až s dvouprocentním poklesem ekonomiky. V rozhovoru pro Hospodářské noviny dodal, že plán reagující na současnou krizi je v podstatě hotov. Předseda vlády tak potvrdil odhad Národní ekonomické rady vlády (NERV), která se shodla na tom, že bez zakročení proti krizi by se hrubý domácí produkt mohl snížit až o dvě procenta.

Plán Národní ekonomické rady vlády podle premiéra obsahuje sedm tematických okruhů, které se týkají podpory podnikání, soukromých investic, podpor zaměstnanosti, ekologických a infrastrukturních výdajů, principů na udržení podniků, poskytování provozního financování v době reorganizace, moratoria či konkurzu. „Nejlépe propracovaný a už se realizující balík je podpora exportu. Obnova a posílení úvěrových linek, kde musíme spolupracovat s centrální bankou, ta je hlavním nositelem tohoto řešení,“ řekl.

Balíček chystaných opatření v pondělí projedná vláda a 18. února vše dostanou na stůl poslanci, informuje server IHNed.cz.

Premiér zároveň hodlá s předsedou Evropské komise José Barrosem mluvit o takzvaném celoevropském šrotovném. „Už dnes je zřejmé, že díky šrotovnému v Německu se zvýší výroba malých automobilů ve škodovce,“ uvedl Topolánek.

Lepší financování by podle šéfa kabinetu mohla podpořit Česká národní banka tím, že by zjednodušila exportní úvěrování, respektive přijímání záruk za úvěry.

„Odpisy klasifikovaných pohledávek, zrychlení vratek DPH, to jsou kroky, které by měly rozpohybovat finanční toky,“ dodal premiér s tím, že zdroje jsou v řádech miliard, které se následně znásobí na desetimiliardy. Téměř dvoumiliardové garance do Českomoravské záruční a rozvojové banky by tak prý multiplikovaly až 80 miliard. „A my nově říkáme, že budeme garantovat až do 80 procent. A existuje prostor poskytnout na exportní záruky další miliardu, bude-li to potřeba,“ doplnil Topolánek.

O odhadu až dvouprocentního poklesu HDP v případě, že by vláda nepřistoupila k žádnému kroku na podporu hospodářství, dnes v České televizi informoval člen NERV Miroslav Zámečník. „Nejpravděpodobnější scénář bude bohužel ten, který by bez pomoci fiskálních impulzů mohl vyústit v pokles tak do dvou procent hrubého domácího produktu, což je nejtvrdší za dobu samostatné České republiky,“ uvedl.

Vydáno pod