Topolánek: Česko svolá mimořádný summit EU k finanční krizi

Praha - České předsednictví v Radě Evropské unie svolá mimořádný neformální summit šéfů vlád jednotlivých členských států unie. Na dnešním brífinku po jednání vlády to řekl premiér Mirek Topolánek. Schůzka by se podle něj měla uskutečnit ještě před koncem února. Přesný termín chce Topolánek oznámit po středečním jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem.

„Cílem tohoto setkání hlav států a vlád by mělo být vyhodnotit dosavadní opatření v rámci plánu obnovy, účinnost těchto opatření, a především se dohodnout na koordinovaném postupu při přijímání všech dalších opatření s jednotlivými členskými státy,“ řekl Topolánek dnes s tím, že summit se pravděpodobně uskuteční v Bruselu.

O uspořádání mimořádné schůzky lídrů členských zemí dnes Topolánek s Barrosem hovořili telefonicky. Ve středu se pak oba muži setkají v Brueslu na plánované schůzce, kde by se měli věnovat zejména tomu, jak uvést v život plán obnovy evropské ekonomiky, na níž se začínají tvrdě projevovat dopady finanční krize.

Protekcionismus podkopává jednotu

Šéf české vlády zároveň dnes zopakoval nutnost společného postupu v boji s důsledky finanční krize. V této souvislosti se nevyhnul ani nepřesně mířené kritice na protekcionistické snahy některých vlád. „Celá řada prohlášení a protekcionistických tendencí tuto jednotu a jakousi naději na vypořádání se s důsledky krize podkopává,“ zdůraznil.

Topolánek tak zřejmě ragoval na výroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten minulý týden prohlásil, že by si přál vrátit výrobu automobilů francouzských značek například z České republiky zpět do Francie.