Topolánek nabídne léky na krizi v neděli, Paroubek počká s „grilováním“, Klaus by dělal co nejmíň

Praha - Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministři by měli v neděli dokončit práci na protikrizových opatřeních. V pondělí by měla materiál prodiskutovat vláda a následně jej premiér představí poslancům. Předseda opoziční ČSSD dal v reakci vládě ultimátum na nabídku protikrizových opatření do 18. února, poté, bude-li kabinet pokračovat v podceňování krize, začne jednat. Už dříve se vyjádřil, že přístup vlády k dopadům krize bude hlavním kritériem k případnému pokusu o vyslovení nedůvěry vládě. Podle prezidenta Václava Klause naopak ekonomická krize skončí sama od sebe a zásahy státu v tom hrají "miniaturní roli".

Tři různé přístupy k ekonomické krizi reprezentují tři vysoce postavení muži českého zákonodárství. Nejvíce liberální prosazuje prezident Václav Klaus a okořenil jej bonmotem. Přirovnal ekonomickou krizi k léčení rýmy, léčená prý trvá týden, neléčená sedm dní. Hlavní důvod v mizivosti pozitivního dopadu hospodářsko-politických opatření vidí ve zpožděních. Podle Klause historie ukázala, že drtivá většina opatření přišla až po skončení krize.

Premiér, tedy hlavní současný nositel případných ekonomických stimulů, zřídil pro efektivní přístup k očekávanému zhoršení kondice české ekonomiky poradní orgán, takzvaný NERV. Plán nabízený ekonomickou radou vládě má zatím celkem 32 bodů. Jejich cílem má být oživení domácí ekonomiky, u které vláda v letošním roce počítá s až dvouprocentním poklesem.

Národní ekonomická rada vlády doporučuje kabinetu zavést slevu na sociálním pojištění, podporu dopravy v regionech a snahu o to, co nejvíc peněz z EU poslat na podporu regionů. Proti krizi NERV dále nabízí skupinu opatření pod společným označením podpora podnikání a soukromých investic či podpora restrukturalizace a insolvenčních procesů. Dalšími skupinami jsou podpora exportu, obnova a posílení úvěrových linek a podpora ekologických a infrastrukturních výdajů.

„O návrzích se budeme zřejmě bavit v neděli tak, aby v pondělí na vládu šel materiál, který má podporu nejen NERV, ale který vychází i z návrhů jednotlivých resortů,“ uvedl premiér. Součástí materiálu tak budou návrhy NERV i jednotlivých ministerstev. Například ministerstvo zdravotnictví navrhuje zvýšit spotřební daně na alkohol a cigarety. Zároveň chce snížit o jedno procento platby zdravotního pojištění. Dalším opatřením, které je součástí připravovaného balíčku na podporu české ekonomiky, je podle tisku návrat takzvaného švarcsystému. Ten spočívá v tom, že podnik místo zaměstnanců na tu samou práci najímá živnostníky, čímž ušetří peníze za zdravotní a sociální pojištění.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dal vládě kvůli krizi ultimátum do 18. února. Pokud do té doby nepředloží opatření k jejímu zmírnění, pak začne jednat, pohrozil šéf nejsilnější opoziční strany. Česko se podle Paroubka řítí do nekontrolovatelné krize a vláda to ignoruje. Ministr financí Miroslav Kalousek by měl podat demisi, doplnil svého šéfa ekonomický expert ČSSD Jiří Havel. Jako důvod uvedl, že ještě v polovině prosince ve sněmovně spolu s rozpočtem hájil téměř pětiprocentní růst HDP.

A co na to analytici?

Aktivistický přístup české vlády k řešení krize může mít podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška smysl i v jiných ohledech než jen v napumpování státních peněz do ekonomiky. „Za prvé, zdání, že má vláda věci pod kontrolou, může přinést částečné uklidnění ekonomickým subjektům. Za druhé, ekonomická krize je příležitostí k řešení jindy politicky neprůchodných změn, které jsou ekonomice obecně prospěšné,“ uvedl.

Další z analytiků naopak vzkázal vládě varování v lékařské řeči po vzoru prezidenta Klause: „Pokud přistoupíme na farmakologickou terminologii, představuje hospodářská politika nikoli léčbu, ale analgetika k tišení bolesti. Dalším velkým rizikem ovšem je, aby fiskální stimul byl včas odstraněn, což může být v realitě obtížně uskutečnitelné, zvláště ve vyostřeném předvolebním boji. Z analgetika se tak snadno může stát droga, na níž se stane pacient závislý,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/649/64872.jpg
  • Priority podle NERV autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/668/66769.jpg
  • Brífink premiéra, ministrů a NERV autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/639/63851.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/479/47839.jpg