ArcelorMittal propustí víc, než plánoval, 650 lidí včetně dělníků

Ostrava - Z největšího domácího výrobce oceli ArcelorMittal Ostrava musí do poloviny března odejít celkem 650 lidí, což je mnohem více, než firma oznámila začátkem roku. Kvůli dopadům světové finanční krize si své místo neudrží ani část dělníků v jednotlivých závodech společnosti. Dosud ocelářská firma uváděla, že budou odcházet jen lidé z administrativy.

ArcelorMittal počátkem ledna oznámil, že ze svých závodů v Ostravě, Frýdku-Místku a Karviné propustí 300 až 350 zaměstnanců z administrativy, oblasti prodeje a podpory výroby. Z ostravského závodu mělo původně do konce března odejít jen 230 technicko-hospodářských pracovníků.

Podnik nyní zaměstnává 7300 lidí. O místo tak přijde každý jedenáctý zaměstnanec. Ocelářská firma podle své mluvčí Věry Breiové nedokáže všechny zaměstnance ve výrobě udržet. „Objem zakázek je nadále nízký, proto je nutné snížit stavy zaměstnanců nejen v administrativě, ale i v technických a dělnických profesích. Celkem by ze závodů ArcelorMittal Ostrava (AMO) mělo odejít 650 zaměstnanců,“ uvedla. Zaměstnanci, kteří odejdou v rámci současného snižování stavů dobrovolně, obdrží odstupné, které se podle dohody s odbory pohybuje od jedenáctinásobku do dvacetinásobku průměrného měsíčního výdělku. Ten loni ve firmě přesáhl 29 800 korun.

ArcelorMittal Ostrava se před několika měsíci pustil do razantního snižování nákladů. Kvůli nízkému objemu zakázek byli zaměstnanci v závodech postupně využíváni při opravách zařízení, přeřazováni na další potřebné činnosti nebo zůstávali doma se 70 procenty platu. Volno s náhradou mzdy se podle Breiové týdně dotkne zhruba 700 až 900 zaměstnanců.

Vydáno pod