Francouzské automobilky, které měly stahovat výrobu domů, dostanou půjčku

Paříž - Dramatická zápletka kolem hlavních francouzských výrobců automobilů pokračuje. Diskuzi s nimi začal francouzský prezident minulý týden tak, že je upozornil na to, že není košer vyrábět francouzské značky v závodech mimo Francii a pak je prodávat zpátky doma. Teď jim nabízí peníze, ne ale zadarmo. Automobilka Renault a PSA Peugeot Citroën, působící také v Česku, obdrží od francouzského státu po třech miliardách eur podpory v současné ekonomické krizi. Půl miliardy získá také filiálka Renault Trucks vyrábějící kamionové tahače.

Jde o půjčku rozvrženou do pěti let s nižšími úroky, než by požadovaly banky. Stát pomoc v celkové výši 6,5 miliardy eur (přes 180 miliard Kč) ale podmiňuje příslibem, že ve zmíněném období koncerny nebudou zavírat továrny a vyvinou veškeré úsilí, aby nepropouštěly zaměstnance.

„Renault a PSA přijaly závazek, říkám Francouzům, že velmi důležitý, že neuzavřou žádnou ze svých továren po dobu vybírání půjčky a že učiní vše pro to, aby se vyhnuly propouštění,“ řekl Sarkozy. „Je to závazek, který vítám, protože zajišťuje, aby hluboká, ale dočasná krize nezničila část naší průmyslové základny a know-how ve výrobě automobilů,“ dodal. Státní tajemník pro průmysl a mluvčí vlády Luc Chatel k tomu dodal, že „nejde o dar ani státní subvenci, ale půjčku s úrokovou mírou šesti procent“.

Sarkozy také uvedl, že se stát s automobilkami domluvil na zdvojnásobení pomoci na dvě miliardy na pomoc financování splátkového prodeje vozidel, kterého využívá 75 procent kupujících v zemi. Dvojnásobná, tedy ve výši 600 milionů eur, má být i pomoc na podporu subdodavatelů v automobilovém průmyslu, tam ale stát a automobilky přispívají rovným dílem.

Pomoc autoprůmyslu je společná velkým evropským ekonomikám. Úlev nebo přímé i nepřímé finanční podpory už se dočkali v Německu nebo v Itálii. Čeští rozhodovatelé zvažují zavedení takzvaného šrotovného po vzoru západních sousedů, ve vládním plánu na boj s krizí, který má být představen příští týden, se ale prý tento návrh neobjevuje.

Vydáno pod