Fed prý schválil bilionový úvěr pro osoby i malé firmy

Washington - Americká centrální banka Fed podle informovaných zdrojů údajně rozšíří svůj program na poskytování úvěrů pro spotřebitele a malé podniky až na 1 bilion amerických dolarů (asi 21,5 bilionů korun). Inovace programu se má dotknout také půjček pro komerční realitní projekty. Zprávu by měl dnes oficiálně potvrdit ministr financí Timothy Geithner.

„Půjde o půjčku domácnostem na řešení úvěrových problémů,“ popsal program analytik Pioneer Investments Petr Zajíc. De facto se tak Fed buď sám, nebo zprostředkovaně stane komerční bankou, ikdyž tou vlastně svým způsobem je i dnes. „Jde o půjčku, ne tisknutí peněz, tisknutí peněz by to bylo jen v případě, že by nikdo půjčku nesplatil,“ dodal Zajíc.

Pomoci chce i vláda

Prezident USA Barack Obama je přesvědčen o nutnosti státního zásahu do recesí oslabeného soukromého sektoru ve Spojených státech, jak uvedl při své úvodní tiskové konferenci jako prezident země. Zároveň znovu vyzval Kongres, aby přijal plán na podporu ekonomiky.

Obamova prohlášení přišla jen několik hodin poté, co Senát otevřel cestu k dnešnímu hlasování o plánu na oživení amerického hospodářství. Objem opatření by měl činit 827 miliard dolarů (přes 18 bilionů korun). Kvůli ekonomické recesi jen v lednu zaniklo zhruba 598 000 pracovních míst, což bylo nejvíce od roku 1974. Míra nezaměstnanosti vystoupila na 7,6 procenta a podle některých ekonomů se může vyšplhat nad deset procent.