Kalousek: Evropa musí říct jasné NE protekcionismu

Brusel - Šéfové vlád a hlavy členských států Evropské unie by měli na chystaném mimořádném summitu k finanční krizi říct jasné NE protekcionismu. Řekl to dnes český ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání s resortními kolegy z dalších zemí EU.

České předsednictví má za to, že největším rizikem v současné době je riziko protekcionismu,„ řekl v reakci na dotaz, co očekává od mimořádného summitu. Podporu Kalouskovu plánu vyjádřil i jeho slovenský protějšek Ján Počiatek: “Protekcionismus je největší deformace, která by mohla nabourat základy celého fungování EU."

Neformální summit do konce února

Svolání mimořádného neformálního summitu v pondělí oznámil premiér a současný předseda Rady EU Mirek Topolánek. Schůzka se podle něj uskuteční ještě před koncem února, přesný termín chce Topolánek stanovit po domluvě s předsedou Evropské komise José Barrosem, s nímž se setká ve středu.

Některé signály jsou natolik výrazné, že se předseda vlády a Evropské rady rozhodl v co nejrychlejším čase, ještě dřív, než se sejde řádná Evropská rada, pokusit se, aby všechny hlavy států na nejvyšší úrovni řekly jasné NE protekcionismu," řekl Kalousek.

Česko-francouzská přestřelka v titulcích světového tisku

Sarkozyho prohlášení vyvolalo otevřenou slovní přestřelku mezi Prahou a Paříží. Topolánek označil výrok francouzské hlavy státu za neuvěřitelný, ohrožující ratifikaci Lisabonské smlouvy. Války slov si už začal všímat také světový tisk. Rakouský deník Der Standart vyjadřuje zneklidnění nad tím, že prezident jedné z nejdůležitějších členských zemí zpochybňuje samotné základy, na kterých je vybudovaná Evropská unie. Podle amerického listu International Herald Tribune je naprostou raritou, aby se podobně otevřený spor rozhořel mezi velkou evropskou zemí a zemí, která předsedá EU.