Šéfové britských bank: Za krizi se omlouváme

Londýn - Dnešní slyšení bankéřů z problémových ústavů Royal Bank of Scotland a HBOS, už dříve včleněnou do Lloyds Banking Group, u premiéra Gorgona Browna přineslo jediné - omluvu za chybné kroky managementu bank, které způsobily téměř krach, čerpání vládních peněz, strach na trhu a nepřímo mohly způsobit i současnou recesi na Ostrovech.

Dřívější CEO HBOS Denis Stevenson na koberečku u Browna litoval svých kroků, které ho následně stály místo a problémy banky, která musela být pod vládním dohledem zachráněna až konkurenční bankou Lloyds. „Hluboce svého přístupu lituji,“ kál se. „Pod slova Lorda Stevensona bych se podepsal,“ přidal se Tom McKillop, další viník, který také odstoupil ze svých vysokých funkcí v bance RBS.

Premiér Gordon Brown se oprávněně zajímá o dění v bankách, které jsou teď z velké části pod jeho správou. A začal u dřívějšího vedení bank, které se podle něj nechovaly zodpovědně. RBS musela loni navýšit základní kapitál kvůli odpisu špatných aktiv o 32 miliard liber, 20 miliard zaplatila britská vláda a teď banku ovládá z šesti desetin. Stejně tak HBOS byla nucena sáhnout po státních penězích, teď už začleněna ve skupině Lloyds je státní téměř z poloviny.

„Ztráty bank byly způsobeny naprosto nezodpovědnou politikou,“ zlobil se Brown. Konkrétně napadl akvizici nizozemské divize banky ABN Amro, kterou RBS dokončila koncem roku 2007. Rozhodně před vypuknutím krize prý nepodpořila zdravé financování RBS. McKillop s kritikou souhlasí. „ABN byla obrovská chyba,“ přidal se. Konkrétní vina pak spadá na dřívějšího CEO RBS Freda Goodwina, rytíře královny, ale i chamtivého vůdce skotské banky, který nešetřil na bonusech, jak se o něm vyjadřují britská média.

Debata se točila kolem odměn

„Myslím, že bankéři by měli přijmout morální odpovědnost a zvážit, zda odměny přijmou v době, kdy banka nadále existuje jen díky vládní intervenci,“ náměstkyně ministra financí Yvette Cooperová.

Bývalí šéfové se ale brání, podle nich jsou odměny nutné, aby banky udržely talentované zaměstnance. RBS navíc tvrdí, že část odměn se musí vyplatit, protože vyplývají z už dřív uzavřených smluv.

Vláda chce nyní systém odměn víc hlídat. Jejich vyplácení má být založeno na dlouhodobém úspěchu a ne na krátkodobých ziscích. Konkrétní opatření ale premiér Gordon Brown zatím nezveřejnil.