Gazprom zlevní plyn pro Evropu o třetinu

Londýn - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom v letošním roce sníží cenu plynu pro evropské odběratele, kteří tak budou v průměru platit o 32 procent méně než loni. V rozhovoru pro list The Wall Street Journal (WSJ) to řekl náměstek ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv. Snížení ceny je hlavně reakcí na pokles poptávky.

Za slabší poptávkou po energiích je především nynější hospodářská krize. Gazprom tak podle analytiků bude muset vývoz plynu do Evropy snížit, tím mu ale klesnou i tolik cenné devizové příjmy.

Medveděv řekl, že evropští odběratelé budou letos platit 280 dolarů (asi 6 000 Kč) za tisíc metrů krychlových plynu. Loni cena činila 409 dolarů za tisíc kubíků. Vývoz do Evropy se ale sníží asi o pět procent na 170 miliard kubíků, dodal zástupce Gazpromu.

„Nebudeme produkovat a prodávat více plynu, než potřebuje trh,“ podotkl k situaci na trhu Medveděv. Odmítl však říci, v jakém rozsahu by se produkce plynu mohla snížit. „Naším cílem není hnát se za objemem,“ dodal.

Nad Gazpromem, který poptávku evropských zemí po plynu uspokojuje asi z jedné čtvrtiny, má kontrolu stát. Zhruba 80 procent plynu, který Gazprom do Evropy dodává, jde přes ukrajinské tranzitní plynovody. Spor o poplatky, který začátkem roku vedla Moskva s Kyjevem, dodávky plynu přerušil skoro na dva týdny.