O obří státní zakázku na odstranění ekologických škod bude bojovat šest zájemců

Praha - Celkem šest podnikatelských subjektů podalo přihlášku do tendru na odstranění starých ekologických škod. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Zřejmě největší zakázka v historii samostatné České republiky přijde státní pokladnu na 115 miliard korun. O jejím realizátorovi rozhodne dvoukolová soutěž.

V prvním kole tendru budou muset uchazeči o státní „superzakázku“ prokázat schopnost jejího bezproblémového zvládnutí. Budou proto muset doložit reference, dostatečné personální a technické vybavení, finanční garance a technické kapacity.

Zájemci, kteří splní výše uvedené předpoklady, postoupí do druhého kola, kde bude rozhodovat jediné kritérium, a sice cena. „Uchazečům, kteří splní kvalifikační předpoklady, budou zpřístupněny veškeré podrobné podklady k jednotlivým lokalitám. Na jejich základě pak předloží cenovou nabídku,“ prozradil dnes mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Druhé kolo by mělo začít na přelomu března a dubna 2009.

Zájemci, kteří se přihlásili do prvního kola tendru:

  • GEOSAN GROUP a.s.
  • Marius Pedersen Engineering a.s.
  • Sdružení firem PPF Advisory (CR) a.s., ECOSOIL SUD GmbH, AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., DEKONTA, a.s.
  • Konsorcium Deme Environmental Contractors NV („DEC“) a Dredging International NV („DI“) 
  • KAROB, a.s.
  • Sdružení firem „PD-Gruppe - Stavoprogres“ (tvořeno P-D Industriegesellschaft GmbH a STAVOPROGRES BRNO, spol. 
    s r.o.)


K odstranění starých ekologických škod vzniklých před rokem 1992 se stát zavázal v dobách privatizace velkých podniků. Celková hodnota závazku dosahuje 170 miliard korun a je právně vymahatelný. V případě, že by ho nesplnil, hrozily by státu arbitráže. Dodneška byly odstraněny škody za zhruba 45 miliard korun, zahájeno bylo necelých 400 dílčích zakázek.

Rychlejší práce za méně peněz

Pro vypsání jediné velké zakázky na sanaci zbylého znečištění se ministerstvo před časem rozhodlo hlavně kvůli úspoře nákladů. Cenu zakázky ve smlouvě nebude možné v budoucnu navýšit. Ministerstvo si chce také vyhradit právo rozložit platby za uskutečněné sanace do více let.

Obří tendr se však setkává s kritikou ze strany Hospodářské komory. Ta před časem uvedla, že pokud by stát i nadále přiděloval menší zakázky, dostaly by šanci uspět i menší tuzemské firmy. Záměr ministerstva kritizovala i nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce a zbytečně velkým nákladům při odstranění ekologických škod jednou velkou zakázkou.