Lék na krizi: Vyspělé ekonomiky by měly zřídit fond na podporu chudých

Washington - Bohaté země v čele se Spojenými státy a Evropou by měly vytvořit rezervní fond na podporu ekonomického růstu v chudých zemích. Připojit by se měla i Čína a další země s velkými finančními přebytky, celková hodnota fondu by měla dosáhnout dvou bilionů dolarů. Navrhl to hlavní ekonom Světové banky Justin Lin s tím, že světová hospodářská krize bude trvat déle, pokud všechny země nepřikročí ke koordinovaným opatřením.

Lin plánuje oživení světové ekonomiky v duchu Marschallova plánu, který po 2. světové válce pomohl evropským státům v poválečné rekonstrukci. O tomto plánu by se mohlo diskutovat na dubnovém summitu G20 v Londýně, kterého se zúčastní zástupci předních průmyslových a rozvíjejících se zemí světa.

Z fondu by se měly poskytovat úvěry rozvíjejícím se zemím, z krátkodobého hlediska by peníze podpořily poptávku, v dlouhodobém by pak odstranily problémy v oblasti infrastruktury. „Pokud dokážeme spolupracovat, máme příležitost dostat se z této krize v kratším čase a současně položit základy pro dlouhodobý, všeobecný a udržitelný růst pro každého na světě,“ uvedl hlavní ekonom světové banky.

Mezinárodní měnový fond koncem minulého měsíce snížil odhad růstu světové ekonomiky pro letošní rok na 0,5 procenta z dříve předpokládaných 2,2 procenta. Tempo růstu by tak bylo nejslabší od druhé světové války. Fond ale také upřesnil, že by mělo tempo růstu v roce 2010 zrychlit na tři procenta.