Slovenské banky nechtějí brát mince zadarmo, poslanci se zlobí

Bratislava - Slovenský parlament chce bankám zakázat poplatky za manipulaci s euromincemi. Po stížnostech obchodníků banky sice poplatky snížily, jít na nulu ale odmítly. Argumentují tím, že už teď jsou kvůli mincím ve ztrátě. A tak jim to chtějí poslanci nařídit zákonem.

Bankéři upozorňují, že bezplatná výměna bude hrát do karet hlavně hazardním hernám, navíc prý podnikatelé z celého rakouského příhraničí budou svážet drobné mince a vkládat je na Slovensku do banky. „Samozřejmě lituji tu pobočku, kde se to stane a nastanou problémy. Staneme se skladištěm drobných mincí,“ zlobí se člen prezidia Slovenské bankovní asociace Imrich Béreš.  

Na druhé straně stojí námitky obchodníků, pro ty se staly euromince doslova noční můrou. Například majitel restaurace Robert Bošmanský vybere podle svých slov denně od zákazníků čtyři kilogramy mincí. A jelikož je nemá kde skladovat, musí každý den chodit do banky, kde zaplatí poplatky.

A drobné mince nejsou oblíbené ani mezi lidmi, kteří mají těžké peněženky. Zvlášť nepopulární se staly nejmenší centy. Vláda proto po vzoru Finska a Nizozemska vymýšlí způsob, jak se jich zbavit.

Vydáno pod