O Karlovarský porcelán se uchází deset zájemců

Karlovy Vary - Zájemců o odkoupení Karlovarského porcelánu je deset. ČTK to dnes řekl insolvenční správce Tomáš Čermín. Všechny zájemce vyzve, aby svůj záměr závazně potvrdili a složili jistinu vycházející z nabídnuté ceny. Shodl se na tom dnes věřitelský výbor. Účetní hodnota porcelánky je přibližně 1,2 miliardy korun.

Přesná pravidla pro další postup a druhé kolo prodeje největší tuzemské porcelánky budou vypracována do konce týdne. Patrně v pátek tak budou zájemci, jejichž nabídka se zdála věřitelskému výboru jako reálná, vyzváni k dalšímu postupu. Podle Čermína není vyloučeno, a je to i možné, že by se ve druhém kole přihlásil ještě někdo další.

Termín, do něhož musí být závazné nabídky podány, bude teprve upřesněn. Jaký konkrétně majetek chce deset uchazečů získat, ale nechtěl Čermín upřesnit. Stejně tak nebude zveřejňovat, jaké částky zájemci nabízeli. Z nich však bude vycházet požadovaná jistina.

Kolem 1100 zaměstnanců KP dostalo výpovědi a skončit mají v závěru března. Prodej porcelánky by ale tento krizový scénář mohl zvrátit.

Závazky KP, které vznikly do loňského 14. října, se pohybují kolem 1,4 miliardy korun. Z toho je zhruba 416 milionů korun nesplacený úvěr, dalších 500 milionů korun tvoří ručení za závazky dceřiné firmy Concordia a mateřské společnosti Porcela Plus.