Zlato opět láká investory, refinérny jedou na tři směny

Londýn/Praha - Investoři v současné době nakupují rekordní objemy zlata, převážně na úkor rizikovějších investic. Ty opouštějí ze strachu, jak hluboké budou dopady současné finanční a hospodářské krize. Některé mincovny tak razí mnohem vyšší objemy zlatých mincí než ještě před rokem. Respektované zpracovatelny zlata ve Švýcarsku nebo Velké Británii nestíhají plnit objednávky.

Prodávají se hlavně zlaté mince a pruty. Například americké ministerstvo financí v lednu prodalo populární zlaté mince s americkým orlem ve znaku v objemu 92 tisíc troyských uncí. To je skoro čtyřikrát tolik, co prodal odbor ministerstva U.S. Mint ve stejném období loni. Je to i více, než se prodalo za celé první pololetí 2007.

Mincovny v jiných zemích mají podobné zkušenosti. „Velké nákupy mincí jsou zřejmě tou poslední známkou, že nákup zlata plní roli bezpečného přístavu,“ podotkl analytik trhu drahých kovů ve finančním ústavu UBS John Reade. Výrazný nárůst objemu zlata lze vidět i v investičních fondech, které se obchodují na burzách. Všechny dohromady mají nyní v portfoliu 1317 tun zlata, což je nový rekord. Jen za leden fondům v portfoliu přibylo 105 tun zlata, čímž se přepsal předchozí rekord z loňského září.

„Odhadujeme, že investiční poptávka po zlatě by se v roce 2009 mohla ve srovnání s rokem 2007 zdvojnásobit,“ řekl Reade. „Fyzický nákup zlata se v posledních šesti měsících prudce zvýšil,“ dodal analytik s tím, že důvodem je hlavně strach investorů z dopadů finanční krize.

1000 dolarů za unci je na spadnutí

Většina analytiků je přesvědčena, že je jen otázkou času, než cena zlata vystoupí na nový rekord nad 1000 dolarů za troyskou unci. Nyní se pohybuje kolem 890 USD/oz.

Zvýšený zájem investorů o zlato je patrný i v České republice. Ukázalo se to při pondělní první ražbě letošní kilové medaile v České Mincovně v Jablonci nad Nisou. Ačkoli společnost ji proti lednové předpokládané ceně zdražila o 100 tisíc korun na 900 tisíc.

Vydáno pod