Varšavská burza se chce prodat, aby následně mohla koupit vídeňskou

Varšava - Polsko pozve čtyři burzy, NYSE Euronext, Nasdaq OMX Group, London Stock Exchange a Deutsche Boerse, k jednání o prodeji většinového podílu ve varšavské burze. Dnes to uvedl náměstek ministra financí Michal Chyczewski s tím, že vláda si v burze ponechá 25% podíl plus jednu akcii. Varšavská burza je se svým trhem NewConnect nejdynamičtěji rostoucím emitentem ve střední Evropě. Chyczewski potvrdil, že hlavním růstovým záměrem Varšavy bude převzetí Vídně. Ta loni koupila většinový podíl na Burze cenných papírů Praha.

„Klíčovým prvkem v jednání bude nabízená cena a navrhovaná strategie expanze,“ uvedl Chyczewski. Varšavská burza v loňském roce po Londýně zaznamenala nejvíce nových emisí v celé Evropě. Podle průzkumu PricewaterhouseCoopers Varšava na svůj hlavní trh a obchodní platformu pro malé firmy NewConnect přilákala 94 emisí, Londýn 99. Varšava zápolí s vídeňskou burzou o dominanci ve střední Evropě.

Vídeň loni zabodovala akvizicí pražské burzy, navýšením svého podílu v budapešťské burze na 38 % z předchozích 13 % a rovněž koupí 81% podílu v lublaňské burze. „Jediným způsobem, jak se posunout dále, je nyní pro varšavskou burzu převzetí vídeňského trhu,“ prohlásil Chyczewski.

Polská burza předloni koupila podíl v rumunském trhu s futures a vyjádřila zájem o převzetí sofijské burzy, pokud se ji Bulharsko rozhodne prodat. V červenci rovněž koupila 25% podíl v ukrajinské burze Innex.

Varšavská burza je 18. největší burzou v Evropě, její tržní hodnota činí 68 miliard dolarů. Na hlavním trhu obchoduje 373 společností včetně 25 zahraničních.

Budova Burzy cenných papírů Praha
Zdroj: pse.cz
Vydáno pod