Topolánek touží po plynu z Kazachstánu, ten se tváří rozpačitě

Astana - Po nedávných zkušenostech s přerušením dodávek zemního plynu z Ruska přes Ukrajinu se Evropa začíná poohlížet po nových dodavatelích suroviny. Premiér a šéf českého předsednictví EU Mirek Topolánek se proto vypravil na střední východ. Na dnešním jednání s kazašským premiérem Karimem Masimovem si však vyslechl jen váhavou odpověď. Kazachstán bude rád dodávat plyn do Evropy, musí přitom však zohlednit zájmy Ruska.

Klíčem k vyřešení problému jednostranné orientace na dodávky z Ruska je podle Topolánka kombinace několika jiných plynových cest. Zvýšit by se měly dodávky z Norska, severní Afriky, střední Asie a Iráku, s Ruskem bude nicméně Evropa intenzivně spolupracovat i nadále.

Masimov však přání EU dostat se ke kazašskému plynu bez prostředníků nepřímo odmítl. „Je nutné zohledňovat zájmy všech stran,“ uvedl s odkazem na nedávná jednání Kazachstánu v Moskvě. Rusko podepsalo před dvěma roky s Kazachstánem a Turkmenistánem dohodu o vybudování plynovodu podél Kaspického moře. Nová cesta má umožnit Moskvě zachovat si i v příštích letech výlučnou kontrolu nad toky středoasijského plynu do střední a západní Evropy.

Nabucco versus South Stream, kdo vyhraje?

Evropská unie sází při diverzifikaci zdrojů hlavně na projekt plynovodu Nabucco. Ten má ročně přepravovat asi 30 miliard krychlových metrů plynu především z Turkmenistánu a Ázerbájdžánu. Tyto země Topolánek během své dvoudenní cesty po střední Asii navštíví v pátek. Hlavní výhodou Nabucca oproti stávajícím plynovodům je to, že se vyhne území Ruska i Ukrajiny.

Jenže Moskva se nechce nechat jen tak postavit stranou. Ruský energetický gigant Gazprom proto připravuje konkurenční plynovod South Stream. Ten má vést pod Černým mořem do Bulharska, odkud bude pokračovat do Itálie. Topolánek dnes zdůraznil, že projekty Nabucco a Nord Stream „nejsou konkurenční, ale komplementární“. O tom, který z plánovaných plynovodů nakonec vznikne, podle něj rozhodnou hlavně finance a bezpečnostní aspekty.

Mirek Topolánek, premiér ČR:

„Tím největším problémem je EU sama; musí se rozhodnout, jestli projekt podpoří ekonomicky i politicky.“


Původně se předpokládalo, že výstavba Nabucca bude stát 4,5 až pět miliard eur, nyní se odhadovaná částka v eurech pohybuje těsně pod osmi miliardami. Plynovod, jehož provoz má být zahájen do roku 2015, má vést přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska.

Na spolupráci s Kazachstánem má zájem i společnost ČEZ. „ČEZ vyjednává s dodavateli zemního plynu pro svoje plánované plynové elektrárny ve střední Evropě, je to spíše věc dlouhodobá. Kazachstán plánuje stavbu jaderné elektrárny, což by pro nás mohlo být zajímavé,“ řekl České televizi předseda představenstva společnosti ČEZ Martin Roman.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24