Číňané koupí část těžařského obra Rio Tinto

Sydney/Šanghaj - Světový trh si začíná v mnoha oblastech zvykat na velké hráče pocházející z Číny. Že je třeba s čínským byznysem ve světě počítat, dnes potvrdila tamní společnost Aluminum Corporation of China známá spíše pod názvem Chinalco, když ohlásila převzetí podílu v globálním těžebním gigantu Rio Tinto v hodnotě 19,5 miliardy dolarů (asi 431 miliard korun). Čína si tímto krokem zajistí přísun nerostných surovin, zatímco Rio Tinto se zbaví části dluhů.

Chinalco je největším producentem hliníku na světě a akvizice části koncernu Rio Tinto je zase největší zahraniční investicí, jakou kdy nějaký podnik z Číny uskutečnil. Chinalco založí společný podnik a koupí konvertibilní dluhopisy v hodnotě 7,2 miliardy dolarů. Dalších 12,3 miliardy dolarů zaplatí za podíly v některých projektech Rio Tinto.

Kontrakt je koncipován tak, že čínský podnik bude moci podíl v koncernu Rio Tinto zvýšit až na 18 procent. Chinalco bude investovat do menšinových podílů v devíti projektech po celém světě, včetně měděného dolu Escondida v Chile.

Slušný zisk i v době krize 

Rio Tinto dnes zároveň oznámila, že za celý minulý rok zvýšila tisk asi o 38 procent na 10,3 miliardy dolarů (zhruba 227,5 miliardy korun). To je nad odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru očekávali růst zisku na 9,8 miliardy dolarů.

Celkový dluh Ria se blíží 39 miliardám dolarů a souvisí hlavně s akvizicí kanadského producenta hliníku Alcan z konce roku 2007. Tehdy se zdálo, že komoditní trhy jsou vůči začínající finanční krizi imunní. Ceny hliníku ale od té doby klesly o více než 60 procent.