Německo zažívá největší poválečný pokles, mírní ho už druhým balíčkem

Berlín - Největší evropská ekonomika je v hluboké recesi. Jak dnes oznámil Spolkový statistický úřad, hrubý domácí produkt Německa ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl o 2,1 procenta. Jde o horší výsledek, než očekávali analytici, kteří předpovídali pokles jen o 1,8 procenta. Německý Spolkový sněm dnes rovněž schválil už druhý stimulační balíček v hodnotě 50 miliard eur (zhruba 1,4 bilionu korun), prosazoval ho teprve včera jmenovaný ministr hospodářství Karl Theodor von Gutenberg (CSU).

Dnes oznámený pokles je nejvýraznější od sjednocení země v roce 1990. Podle záznamů tamní centrální banky německá ekonomika od roku 1990 zatím nikdy nevykázala hlubší čtvrtletní pokles než o 1,2 procenta. Optimismus ztratila i spolková vláda, připustila, že německá ekonomika letos zažije zdaleka největší propad od druhé světové války, když klesne o 2,25 procenta.

Za poklesem výkonnosti německé ekonomiky, která je důležitým exportním odbytištěm pro české firmy, je podle statistického úřadu propad investic a čistého obchodu. Statistika přepočítaná s přihlédnutím k nestejnému počtu pracovních dnů by vykázala meziroční pokles o 1,7 procenta, i tak se ovšem německá ekonomika nachází v těžké recesi. Čtvrté čtvrtletí bylo třetím v řadě, kdy největší evropská ekonomika vykazovala mezičtvrtletní pokles. To se naposledy stalo v období od konce roku 2002 a začátkem roku 2003.


Hlavní obchodní partner České republiky dnes přijal již druhý ekonomický stimulační balíček. Tentokrát má hodnotu 50 miliard eur (zhruba 1,4 bilionu korun), listopadový soubor opatření stál o 20 miliard méně. Spolkový sněm podle očekávání historicky největší injekci do školství, infrastruktury, automobilového průmyslu a na úlevy domácnostem bez problémů schválil, když pro něj hlasovali poslanci vládních CDU/CSU i SPD.

Hlavní rysy německého stimulačního balíčku

  • Investice do infrastruktury, škol a moderních technologií
  • Základní nezdanitelná částka z ročního příjmu se zvýší z 7664 na 8004 eur
  • Dolní sazba daně z příjmu se snižuje z 15 na 14 procent
  • Rodiče obdrží jednorázový bonus ve výši 100 eur na dítě
  • Příspěvek na nemocenské pojištění klesne z 15,5 procenta na 1,9 procenta ze mzdy
  • Zvýhodní se krátkodobé zaměstnání
  • Zavede se tzv. „šrotovací“ prémie ve výši 2500 eur pro každého, kdo se zbaví auta staršího 9 let a pořídí si nové.


Balíček přitom hájil nově jmenovaný 37letý ministr hospodářství Karl Theodor von Gutenberg z bavorské CSU. O jeho kompetentnosti má opozice vážné pochybnosti a očekává se, že prosazení záchranného plánu v horní komoře - Spolkové radě - bude mnohem složitější. Opozice, která plán označuje za nesourodý mišmaš bez výrazné úlevy podnikům, tam má totiž silnější pozici. Horní komora, která zastupuje zájmy jednotlivých zemí, bude o balíčku hlasovat za týden.

Vydáno pod