Chovatelé skotu budou kvůli nízkým cenám mléka stávkovat

Praha - Chovatelé skotu připravují kvůli nízkým výkupním cenám mléka protesty, které se možná budou konat na více místech České republiky. Podle předsedy Svazu chovatelů českého strakatého skotu Romana Šustáčka by se demonstrace měla uskutečnit v nadcházejících týdnech. V Česku jsou výkupní ceny mléka o třetinu nižší než před rokem a chovatelé prý na tržbách přišli o sedm miliard korun. Požádali proto vládu o pomoc například formou dotací či zrušení sociálního a zdravotního pojištění.

„Naše oprávněné požadavky podpoříme i cestou veřejných protestních akcí po celé České republice,“ stojí v prohlášení vedení Svazu chovatelů českého strakatého skotu. Šustáček řekl, že chovatelé v první fázi počítají s demonstrací, která by měla být zorganizována „do měsíce“. Zatím podle něj nepadlo definitivní rozhodnutí, zda rolníci plánovaný protest připraví v jednom či více městech.

Podle Šustáčka je situace na trhu s mlékem již neudržitelná a mnohé tuzemské zemědělské podniky, které chovají skot, kvůli nízkým cenám mléka propouští zaměstnance a budou mít problém financovat svůj provoz. Zatímco vlády ostatních zemí EU producentům mléka finančně pomáhají, tak v Česku je prý podpora zatím nedostatečná. „Naši chovatelé potřebují i finanční injekci, jinak se nedožijí léta,“ uvedl Šustáček.

„Jsou podniky, i ty větší, které už buď začaly se snižováním stavu krav nebo o tom uvažují,“ představil situaci v Olomouckém kraji ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloš Porč. Zpracovatelské firmy teď litr mléka nakupují v průměru za šest korun. Skutečné náklady ale producenti odhadují na korun devět.

Demonstrace kvůli situaci na trhu s mlékem chystala již na začátku ledna Agrární komora. Protest nakonec odložila, když dostala od ministerstev zemědělství a financí příslib, že stát rolníky podpoří částkou 2,8 miliardy korun.