Nejmocnější miliardáři světa: Bloomberg, Berlusconi a Mittal

New York - Starosta New Yorku Michael Bloomberg, italský premiér Silvio Berlusconi a ocelářský magnát Lakshmi Mittal, nejsou to nejbohatší muži světa, ale miliardáři, kteří mají největší vliv na dění na světových trzích, zaměstnance, popřípadě armádu. Tvrdí to časopis Forbes, který pravidelně sestavuje žebříček nejbohatších lidí světa. Michaela Bloomberga, kterého postavil Forbes na první místo žebříčku nejvlivnějších miliardářů, označil dokonce za prototyp mocného muže.

Bloomberg jako newyorský starosta vládne více než 8 milionům obyvatel největšího amerického města. Řídí 311 tisíc zaměstnanců metropole a spravuje roční rozpočet ve výši 60 miliard dolarů. Za sedm let ve funkci starosty stihl vzkřísit New York z trosek po teroristických útocích z 11. září 2001, zpřísnil bezpečnostní kontrolu na školách nebo zakázal kouření v barech a restauracích.

Bloombergův vliv ale nespočívá jen ve vládě nad New Yorkem. V roce 1981 založil tento miliardář agenturu zaměřenou především na ekonomické zpravodajství. „Tato kombinace bohatství, mediálního vlivu a politických dovedností řadí Bloomberga na vrchol každoročního žebříčku nejmocnějších miliardářů na světě,“ myslí si o jeho moci Forbes.

Za Bloombergem se v závěsu drží Berlusconi

Hned za Bloomberga zařadil Forbes italského premiéra Berlusconiho. Ten ovládá zemi s 58 miliony obyvatel a hrubým domácím produktem ve výši 2,4 bilionu dolarů. Berlusconi samozřejmě disponuje i vlivem na armádu, jejíž roční rozpočet dosahuje 43 miliard dolarů. Podobně jako Bloomberg má Berlusconi vliv také na média. Jako předseda vlády kontroluje italskou veřejnoprávní televizi. Jeho společnost Fininvest je významným hráčem na poli životního pojištění a vlastní dokonce fotbalový tým AC Milán.

Světová trojka: Lakshmi Mittal

Vedle miliardářů z ekonomicky vyspělých zemí figuruje i jméno průmyslníka z chudé rozvojové země. Indický průmyslník Lakshmi Mittal obsadil v žebříčku nejvlivnějších mužů světa třetí místo. Jeho firma Arcelor Mittal má 10procentní podíl na světové produkci oceli. Bronzovou příčku obsadil tento miliardář i přesto, že se kvůli světové krizi jeho jmění za období od března do listopadu 2008 scvrklo o 24,5 miliardy dolarů.

Žebříček nejvlivnějších miliardářů je poměrně dlouhý. Na předních pozicích v něm figurují jména jako Warren Buffet, muž, jehož investiční rozhodnutí následují lidé na celém světě a který je podle Forbesu rovněž nejbohatším mužem světa. Páté místo obsadil prezident největší ruské nezávislé energetické společnosti Lukoil Vagit Alekperov. Mezi nejvlivnější patří ale také Bill Gates a další. Úplný seznam je k dispozici zde.

Podle Forbesu bylo k březnu loňského roku na světě 1 125 miliardářů, žebříček nejmocnějších z nich nebyl sestavován jen podle majetku, ale zejména podle ekonomického a politického vlivu.

  • Silvio Berlusconi autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/668/66740.jpg
  • Šéf indického ocelářského koncernu Arcelor Mittal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68069.jpg