Zaměstnanci porcelánky dostali bolestné, chtějí ale protestovat

Karlovy Vary - Finanční náplast ve výši deseti tisíc korun na osobu dostali zaměstnanci krachujících porcelánek na západě Čech. Peníze jim daroval karlovarský magistrát. Podle odborářů je situace v podnicích kritická hlavně kvůli špatným zákonům. Hrozí proto demonstrací před úřadem vlády.

Dar deset tisíc korun dostalo přibližně 600 zaměstnanců porcelánek z Karlovarského kraje. Někteří ale stále ještě čekají na část prosincových výplat. Odborářům se nelíbí, že současné zákony, hlavně insolvenční při krachu firem, nechrání zaměstnance. „Při zajištění majetku mají veškerá práva věřitelé, na zaměstnance se nedostane,“ popsal situaci předseda Sklářského odborového svazu Vladimír Kubinec. Lidé chodí do práce, mzdu nedostávají vůbec nebo pozdě, ale nemohou žádat státní podporu, protože jsou zaměstnaní.

„Vážně uvažujeme o tom, že na začátek března připravíme demonstraci před úřadem vlády,“ vyhlásil Kubinec. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale v nejbližších týdnech připravuje změnu zákona o ochraně zaměstnanců, k demonstraci by tak nemuselo dojít.