Španělská vláda schválila pomoc automobilovému průmyslu

Madrid - Španělská vláda dnes schválila balíček opatření na pomoc domácímu automobilovému průmyslu v hodnotě zhruba čtyř miliard eur. Balíček má podle vlády posílit konkurenceschopnost automobilového sektoru, který se na španělském hrubém domácím produktu podílí šesti procenty.

První náměstkyně předsedy vlády María Teresa Fernándezová de la Vegová uvedla, že peníze půjdou mimo jiné do vývoje a výroby elektromobilů a hybridních vozů a na podporu úvěrů na koupi automobilů. Prostředky podle ní mají pomoci udržet současnou úroveň zaměstnanosti v sektoru.

Automobilový průmysl ve Španělsku zaměstnává zhruba 350 tisíc lidí. Místní automobilové závody však v posledních měsících ohlásily snižování počtu pracovních míst a omezování produkce. Ve Španělsku sídlí automobilka Seat, která je součástí největšího evropského výrobce automobilů Volkswagen. V zemi působí také například americké automobilky General Motors a Ford Motor.

Prodej automobilů ve Španělsku se loni snížil o rekordních 28 procent na 1,16 milionu vozů. Celosvětová poptávka po automobilech je nyní pod tlakem, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry.

Na pomoc automobilovému průmyslu již vyrazily také další evropské země. Britská vláda minulý měsíc oznámila, že poskytne místním automobilovým podnikům garance na úvěry v celkovém objemu 2,3 miliardy liber (přes 70 miliard Kč). Francie slíbila domácím automobilkám Renault a PSA Peugeot Citroën po třech miliardách eur ve formě zvýhodněných úvěrů. Německo a Itálie se zase snaží podpořit poptávku bonusem za koupi nového ekologičtějšího automobilu a sešrotování starého vozu.