Eurozóna hlásí po měsíci třetinový propad prodejů

Brusel - Automobilový průmysl, tahoun evropské ekonomiky, hlásí další špatné číslo, prodeje nových aut se v lednu v unii propadly o 27 procent na 950 tisíc vozů. Klesají tak už devátý měsíc v řadě. V plusu tentokrát neskončila žádná země a z výrobců dokázal prodat víc než v prosinci jen britský Jaguar.

To, že automobilky mají problém s odbytem, se ví už delší dobu. Leden ale přinesl i nový jev, východní Evropa na tom byla hůř než země bývalé patnáctky. V Rumunsku a Maďarsku se prodeje smrskly na polovinu, jen o něco lépe na tom bylo Slovensko. Minus dvanáct procent v Česku pak v přímém srovnání nevypadá zas až tak špatně.

Ani jednotlivé automobilky z lednových čísel radost nemají - propad o pětinu byl v lednu úspěch, nejlíp na tom byly Volkswagen a Ford. Optimismem do nejbližších měsíců tento týden nehýřili ani šéfové firem. „První čtvrtletí bude těžké pro celou branži, ať už se to týká prodejů nebo zisků,“ odhaduje prezident francouzské PSA Christian Streiff. „Zákazníci váhají s nákupem, protože je pro ně těžké získat půjčku. Současná situace bude pravděpodobně pokračovat,“ přidává se finanční ředitel automobilky Honda Kouči Hodžo.