Sněmovna reprezentantů schválila náklady Obamova plánu, teď se čeká na Senát

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů schválila stimulační plán v hodnotě 787 miliard dolarů (17,5 bilionu korun). Návrh podpořilo 246 poslanců, 183 poslanců se postavilo proti. Pro návrh nehlasoval ani jeden z republikánů a sedm demokratů. Ještě dnes o opatřeních bude hlasovat horní komora Kongresu. O víkendu by měl opatření podepsat prezident Obama. Plán má podle představ vlády prezidenta Baracka Obamy přispět k vymanění americké ekonomiky z hluboké recese a vytvořit až čtyři miliony pracovních míst.

Republikáni plán nepodpořili a nevyslyšeli tak výzvy prezidenta Obamy, který apeloval na nadstranickost plánu. „Hlasování dopadlo podle očekávání,“ zpozoroval zpravodaj České televize Michal Kubal. V Senátu budou demokraté potřebovat minimálně dva hlasy republikánů. „Dá se očekávat, že hlasování proběhne jako v týdnu, kdy pro něj zvedli ruku tři republikánští senátoři,“ doplnil výhled.

„Miliony a miliony Američanů se dočkají daňových úlev,“ prohlásil během debaty ve sněmovně demokrat Steny Hoyer. Podle republikána Mikea Pence má plán jediný dopad - více rozhodovacích pravomocí pro vládu a vyšší zadlužení.

Dopady plánu na běžné Američany

Většina lidí získá od června po dobu tří let odklad daně ve výši 400 dolarů, rodiny až 800 dolarů, v přepočtu to znamená nižší zdanění o 13 dolarů týdně.

Studenti získají půjčku 2 500 dolarů na školné.

Prvomajitelé domů mohou získat úlevu daně až do 8 000 dolarů.

Lidé s novým sociálním pojištěním získají jednorázový příspěvek 250 dolarů.