Americký Senát přijal plán na oživení ekonomiky - 787 miliard dolarů

Washington - Americký Senát dnes schválil stimulační plán na pomoc domácí ekonomice v hodnotě 787 miliard dolarů, tedy 17,5 bilionu korun. Plán již v pátek odsouhlasila Sněmovna reprezentantů. Aby dostal charakter zákona, musí jej podepsat prezident Barack Obama. Všeobecně se předpokládá, že se tak stane v nejbližších dnech. Americký prezident totiž již dříve prohlásil, že bez dalšího záchranného balíčku by americké ekonomice hrozila katastrofa.

Stimulační plán má podle představ prezidenta a jeho administrativy zásadním způsobem pomoci ekonomice vymanit se z hluboké recese. Měl by také vytvořit či zachránit přes 3,5 milionu pracovních míst. Plán kombinuje daňové úlevy pro jednotlivce i podniky s obrovskými vládními výdaji na infrastrukturu nebo zdravotnictví. Kongres současně s plánem schválil dodatek omezující odměny šéfů bank a dalších podniků, které získaly pomoc v rámci programu stabilizace finančního sektoru. Na ten loni Spojené státy vyčlenily 700 miliard dolarů.

Podle republikánů plán mrhá penězmi daňových poplatníků

Republikáni považují většinu obrovských vládních výdajů za mrhání penězi daňových poplatníků. Nevěří, že stimulační plán bude fungovat, protože prý přináší jen nízké daňové úlevy a mnoho politicky motivovaných projektů a programů. Ve Sněmovně reprezentantů pro plán nehlasoval ani jeden republikán a v Senátu jej podpořili pouze tři republikáni.

Barack Obama:

„Schválení stimulačního plánu je velký mezník v naší cestě k oživení.“

Konečná verze plánu předpokládá, že 36 procent finančních prostředků bude směřovat na daňové úlevy a 64 procent na vládní výdaje a další opatření. Obama přislíbil, že rychle učiní kroky potřebné k tomu, aby se plán začal realizovat co nejdříve. Podle Bílého domu zabere zhruba měsíc, než začnou peníze do ekonomiky proudit.

Senát stimulační plán přijal nezbytnými 60 hlasy, 38 hlasů bylo proti. Volba Senátu se protáhla na dlouhé hodiny, protože se čekalo na návrat demokratického senátora Sherroda Browna do Washingtonu z Ohia, kde byl na pohřbu své matky. Jeho hlas byl přesně 60., který byl potřebný, aby návrh prošel. Bílý dům pro senátora poslal vládní letoun.  

Obama chystá odpověď na otázku: Co s hypotékami?

Spojené státy plánují i další opatření. Ministr financí Timothy Geithner tento týden oznámil, že vláda využije zbylých 350 miliard dolarů určených ke stabilizaci finančního sektoru tak, aby s jejich pomocí mobilizovala více než bilion dolarů z veřejných a soukromých zdrojů. Podle analytiků je však v plánu stále řada nejasností a slabých míst.

Příští středu by měl Obama představit další plán, jenž by měl vést ke zmírnění zabavování domů v důsledku nesplácení hypoték - právě ty stály v počátcích celé finanční krize. Bílý dům však varoval Američany, aby neměli ohledně tohoto plánu nadměrná očekávání.

John McCain
Zdroj: ČT24