Evropa si plynovod z Asie bude muset zaplatit sama

Praha - Evropskou závislost na plynu z Ruska mohou podle českého premiéra Mirka Topolánka vyřešit středoasijské státy. Obrovská ložiska tam skrývají zásoby surovin na mnoho desítek let. Kazachstán i Turkmenistán jsou ochotni zemní plyn dodávat i jinou cestou než přes Rusko. Přesto nákup surovin přímo z těchto zemí je podle premiéra Mirka Topolánka, který se právě z tohoto regionu vrátil, ještě hodně vzdálenou budoucností. Trasa případného plynovodu Nabucco ještě není stanovena a navíc jeho stavbu by stejně asi musela Evropa zaplatit sama.

Turkmenistán je ochoten do Evropy plyn dodávat, jen je nutné k jeho hranicím postavit plynovod. „Oni mají kam dodávat, oni mají dodavatelské trasy a pokud bude Evropa ještě chvíli váhat, tak opravdu dodávky do Indie a Pákistánu by mohly zásoby turkmenského plynu fakticky vyčerpat,“ varuje Topolánek před evropskou váhavostí.

Středoasijské státy nemají díky svým zásobám o kupce nouzi. Na jednání tak nestačí nabídnout jen peníze, musí se přidat i něco navíc. Případný obchod nemůže být jednostranný, je třeba nabídnout zboží či pomoc při rozvoji regionu. Češi také proto přicházejí s nabídkou pomoci při modernizaci armády. Nicméně i když těžařské země přesvědčí, nemají vyhráno, protože stále není jisté, kudy by případný plynovod vedl.

„Plynovod Nabucco je projekt, se kterým počítáme. Máme několik variant, kudy může vést. Zatím jsme ale konkrétní řešení nevybrali. Otázkou totiž je, kdo a jak ho bude financovat,“ vysvětluje situaci kolem plynovodu premiér Ázerbájdžánu Artur Rasizad.

Evropa plyn ze střední Asie potřebuje, ale zatím to vypadá tak, že plynovod si bude muset zaplatit sama. Nicméně žádná země se dosud k tak velké investici a navíc mimo své hranice neodhodlala.

Vydáno pod